Godaste risgrynsgröten – som du kan göra i förväg

Längtar du efter mumsig tomtegröt? Varsågod – här är ett enkelt recept på risgrynsgröt som är perfekt att laga i förväg, och som inte bränner fast i kastrullen.

risgrynsgröt

Slipp stressen med att laga risgrynsgröten direkt innan servering på julafton. Om du följer vårt goda recept kan du göra gröten kvällen innan, och sedan bara värma upp den i gryta eller mikrovågsugnen när det är dags att äta. Eftersom gröten i det här receptet kokar så kort tid på spisen är det heller ingen risk att riskornen bränner fast i botten.

Du behöver:

  • 3 dl grötris
  • 5 dl vatten
  • 50 g smör
  • 2 msk socker
  • 1 liter mjölk
  • 1 tsk salt

Till servering:

  • socker
  • kanel
  • mjölk

Så här gör du:

  1. Häll grötriset i en gryta. Tillsätt vatten och salt och rör om. Låt koka upp och sjud i 10 minuter. Rör om några gånger.
  2. Tillsätt smör, socker och mjölk. Rör om.
  3. Låt allt koka upp, slå av värmen på spisen och lägg på ett lock.
  4. Låt sedan gröten stå och svälla i 6–8 timmar – till exempel i ugnen över natten. Värm gröten när det är dags att äta och servera med socker, kanel och mjölk. Njut!

Här kan du se en video om hur du lagar gröten:

Läs också: Blixtsnabba knepet: Så får du rumstempererat smör fort!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar