Slipp stressen med att laga risgrynsgröten direkt innan servering på julafton. Om du följer vårt goda recept kan du göra gröten kvällen innan, och sedan bara värma upp den i gryta eller mikrovågsugnen när det är dags att äta. Eftersom gröten i det här receptet kokar så kort tid på spisen är det heller ingen risk att riskornen bränner fast i botten.
Du behöver:
- 3 dl grötris
- 5 dl vatten
- 50 g smör
- 2 msk socker
- 1 liter mjölk
- 1 tsk salt
Till servering:
- socker
- kanel
- mjölk
Så här gör du:
- Häll grötriset i en gryta. Tillsätt vatten och salt och rör om. Låt koka upp och sjud i 10 minuter. Rör om några gånger.
- Tillsätt smör, socker och mjölk. Rör om.
- Låt allt koka upp, slå av värmen på spisen och lägg på ett lock.
- Låt sedan gröten stå och svälla i 6–8 timmar – till exempel i ugnen över natten. Värm gröten när det är dags att äta och servera med socker, kanel och mjölk. Njut!
Här kan du se en video om hur du lagar gröten:
Läs också: Blixtsnabba knepet: Så får du rumstempererat smör fort!