Grundrecept på béchamelsås

Béchamelsås används framför allt i lasagne, men även i moussaka och gratäng. Här är ett enkelt men jättegott recept som du rör ihop på nolltid. Egen sås är alltid godast!

bechamelsås

Béchamelsås kallas även för vit sås, vit grundsås eller fransk vit sås och är en sås som antingen används som såsbas för andra såser, eller som ingrediens i klassiska maträtter som lasagne och moussaka. Det finns färdig béchamelsås att köpa, vanligtvis på tetra eller i glasburk, men det är inte svårt att röra ihop den själv! Grundreceptet på béchamelsås innehåller ingredienser som du nästan alltid har hemma, och det tar inte lång tid att laga den. 

Grundrecept béchamelsås

Det här behöver du:

(ca 5 dl)

  • 5 dl mjölk
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • salt och peppar

Så här gör du:

  1. Smält smöret i en kastrull. 
  2. Vispa ner mjölet. 
  3. Häll ner mjölken lite i taget. Koka upp under omrörning och låt den koka i några minuter tills det tjocknar. 
  4. Smaka av med salt och peppar.
Gott med hemmagjord béchamelsås i lasagnen.

Använd såsen i en god lasagne

Om du vill göra lasagne varvar du helt enkelt béchamelsåsen med köttfärssås och lasagneplattor i en gratängform, toppar med riven ost och ställer in i ugnen (175 grader, ca 40 minuter). 

Varför blir såsen inte tjock?

Ha lite tålamod och låt mjölkblandningen koka upp en stund under omrörning. Såsen ska tjockna inom någon minut när mjölken blivit varm, men om den fortsätter vara rinnig kan du addera lite mer mjöl eller några nypor riven ost. 

Ost eller inte i béchamelsåsen?

En klassisk béchamelsås innehåller inte ost, men många gillar att riva ner ost för att få den att kännas krämigare – och mer smakrik. Har du till exempel en god parmesanost att riva över bidrar det garanterat till en god, fyllig smak. Runt 100–150 gram ost är lagom.

Tips!

Smaksätt med basilika eller en annan god krydda för att få lite extra god smak.

Läs också: Supersnabb lasagne – på bara 5 ingredienser!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar