ANNONS FRÅN VETRI

Energispara långsiktigt – så gör du

Elpriserna är som bekant höga och utvecklingen av prisläget ovisst vilket kan skapa oro. Här är tips på energieffektiva åtgärder du kan utföra i ditt hem!

Läs mer om hur du kan minska din elförbrukning här

Spara på plånbok och miljö med isolerade glaspartier

För många är de höga elpriserna en tuff utmaning. För att spara pengar har vi inte bara börjat sänka temperaturen inomhus, vi tvättar på vissa tider av dygnet, hänger tvätten i stället för att torktumla och duschar snabbare och effektivare än vanligt. Känner du igen dig? Och visst är det ändå bra att vi visar solidaritet genom att använda mindre el. Vi hjälper inte bara oss själva utan varandra och även våra grannländer, då vår export av fossilfri el leder fram till minskat behov av fossilproducerad el ute på kontinenten – Ju mer el vi exporterar, desto mindre gas behöver dem.

Samtidigt som detta, vill vi ha en så bra och komfortabel vinter som möjligt. Vi vill kunna njuta, koppla av och känna att vårt hem är vår trygga borg. Speciellt när världen ser ut som den gör just nu.

Ett energieffektivt hem

Eftersom vi har tvingats att bli mer medvetna om vår konsumtion av el och se över vårt användande på en helt ny nivå, kanske det också är dags att titta på hur ditt hem kan förbättras för dig, din familj men också för samhället. När bytte du till exempel dina fönster senast? Har du kanske ett 70-tals hus med 2-glas fönster som inte kapslar in värmen och energin på det sätt du önskar? Genom att noga tänka efter hur du kan energispara med energieffektiva produkter, så skapar du bättre förutsättningar både för ditt hem och din familj. 

Genom att undvika eventuella fallgropar och säkerställa att du väljer produkter som får ner energikostnaden, håller kylan ute på vintern men också hindrar värmen att tränga in på sommaren, har en god akustik för en tyst och lugn innemiljö men också ger dig möjlighet att låta ditt hem bada i dagsljus, så kommer här några handfasta tips när det kommer till val av energieffektiva fönster, dörrar eller glaspartier:

Ska jag välja glaspartier och skjutpartier i trä eller aluminium?

Självklart handlar detta också om husets arkitektur, tycke och smak. Det som kan vara bra att känna till är att aluminium är ett nästintill underhållsfritt material, vilket sparar tid och pengar. Dina skjutpartier i aluminium kommer inte behöva målas om och bor du nära skog och riskerar en hel del gröna beläggningar från naturen på dina glaspartier, så tvättas detta lätt bort från aluminiumprofiler med något så enkelt som en fuktig trasa. Aluminium har också en lång livslängd, ett aluminiumfönster brukar inte behöva bytas på ca 50 år.

Håll utkik efter U-värdet

U-värdet är ett mått på ett specifikt materials värmeisolerande egenskaper. Ett lågt U-värde är alltid att föredra, då det innebär att energiförlusten är liten. Exempelvis innebär ett lågt U-värde på ett glasparti, fönster eller skjutparti att kylan hålls utestängd, medan ett högt U-värde riskerar ett kallras, dvs energiförlust. För att klassas som ett lågenergifönster krävs ett U-värde på 1,2 eller lägre. För en skjutdörr rekommenderar bland annat Boverket 1.0 eller lägre tillsammans med ett 3-glas, detta ger dig en skjutdörr med riktigt god isolering.

Ska jag välja 2-glas eller 3-glas?

Ett 2-glasfönster med isolerglas har två glasrutor och en isolerande luftspalt emellan. 2-glas släpper in mycket ljus och kan passa på uterum, förråd eller garage. Dock rekommenderas inte 2-glas i året runt boenden numera, då dessa släpper ut för mycket värme. Här har isolerade 3-glas en högre isoleringsförmåga och blir därmed ett energieffektivare val för ditt hem.

Är stora glaspartier verkligen att föredra för att få ner energiförbrukningen?

Ja, allt handlar om den isolerande effekten. Självklart spelar husets tjocklek på väggar en stor roll men genom att renovera och till exempel ta bort 3 äldre fönster med dålig isolering och därmed kallras, och i stället sätta in ett större glasparti eller skjutdörr på samma plats men med ett lågt U-värde, så minskar du energiförlusten genom att stänga ute kylan och behålla värmen inomhus.

Vill du veta mer om Vetri? Klicka här!

Mest lästa artiklar