Renovera dina gamla fönster – med nytt kitt och linoljefärg

Har du gamla fönster som behöver lite omvårdnad? Hantverkaren Petter Gantelius berättar hur du kittar, målar om och förlänger livet på dem.

Kitta gammalt fönster

Det finns flera anledningar till att behålla och vårda sina fönster. Särskilt om de är äldre än 1960-tal. Virket i gamla fönster är oftast av tätvuxen kärnfur och kan därför hålla mycket länge. Ett självklart argument är att du gör miljön en tjänst, men det finns också estetiska och kulturhistoriska vinster. Man brukar säga att fönstren är husets ögon, och även små förändringar av proportioner kan riskera att förstöra utseendet på en byggnad helt och hållet. 

Moderna fönster är energisnålare än äldre, men dina befintliga fönster kan också energieffektiviseras med tätningslister och byte mot lågemissionsglas – glas med en särskild beläggning som reflekterar inomhusvärmen.

Målartips från proffset

För att ta reda på hur du bäst vårdar dina fönster har vi träffat en riktig auktoritet på området –fönsterhantverkaren Petter Gantelius. Hans arbete bygger på traditionella metoder och material, bland annat innebär det att han uteslutande använder linoljeprodukter. Med linoljefärg och linoljekitt kan virket släppa ifrån sig fukt, vilket ger fönstren rätt förutsättningar för att må bra. 

Många tror att det är krångligt att jobba med linoljefärg, men det är inte så farligt. Bara man accepterar den långa torktiden är det riktigt kul. Färgen är påfallande dryg och det finns en särskild tillfredsställelse i att arbeta med en helt naturlig produkt. 

– Börja, så lär du dig efter hand, uppmanar Petter.

Att gå över till linoljefärg kan göras successivt. Det räcker att skrapa bort gammal lös färg och löst kitt, resten kan sitta kvar och målas över.

Petter rekommenderar att man stryker fönstren minst tre gånger. Tänk på att måla över kittet, någon millimeter ut på glaset. Snyggast blir det om du målar på frihand, med maskeringstejp kommer färgen att krypa, vilket ger en taggig kant. 

Ha tålamod och ge inte upp! Eller som Petter uppmuntrande uttrycker det:

– Den tionde fönsterbågen du gör kommer att vara mycket finare än den första. Men den första kommer att hålla lika bra.

Steg-för-steg: Så gör du en snygg kittfals

Förberedelser:

Börja med att slipa falsen så den blir slät och något rundad. Då kan kittkniven löpa utan att störas av ojämnheter. Stryk sedan falsen med schellack. Då suger inte träet ut linolja ur kittet, vilket annars gör att det kan släppa. Du kan också grundmåla, men då måste du vänta tills färgen är torr – schellack torkar på en kvart. 

Därefter är det dags att kitta.

Så här gör du – i fem steg

1. Knåda linoljekittet så det blir homogent. Se till att lös linolja i burken arbetas in. Är kittet kladdigt kan du bearbeta det på en pappskiva för att bli av med överflödig olja.

2. Applicera kittet. Petter pressar fast det med handloven i en rörelse framåt längs falsen. På så vis undviker han att det bildas luftbubblor under kittet. Var inte rädd för att lägga på för mycket kitt. 

3. Sätt kittkniven diagonalt mot hörnet.

4. Vinkla ner kniven och dra den med en bestämd rörelse längs glaset och träet. Håll ett jämnt tryck.

5. Slutligen dras kittkniven diagonalt upp mot hörnet, då skapas en snygg avslutning. Avlägsna därefter överblivet kitt. Måla helst fönstren om-gående medan kittet är blött. Annars måste du vänta i cirka tre veckor tills kittet är över-målningsbart. Lycka till!

Läs också: Läsarfråga: Kan jag kitta på gammalt kitt?


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar