Fräsch matlåda hela veckan – så gör du

Foto: Getty Images

Kanske är det här året du bestämmer dig för att ta med matlåda oftare till jobbet, för både plånbok och planet. Men hur får du egentligen matlådan att hålla länge i kylen?

Matlagning – check, matlådor i kylskåpet – check.

Du tycks ha gjort alla rätt för att spara både tid och pengar för veckan, men ändå möts du av de där illaluktande matresterna när du öppnar matlådan som du tagit med till jobbet. ”Ska det vara så svårt att förvara mat på ett hållbart sätt?”, kanske du tänker. Nej, det behöver det inte vara. Här kommer enkla tips på hur du kan ta hand om din tillagade mat så att den håller längre:

Svalna snabbt

När du är klar med matlagningen är det lätt hänt att bli ivrig och snabbt stoppa undan resterna i kylskåpet. Faktum är dock att de varma matresterna kommer att trivas som bäst i kylskåpet och hålla som längst ifall de först får lite tid att svalna av.

Vill du påskynda denna process är ett förslag att dela upp den varma maten i mindre behållare så att den svalnar snabbt i rumstemperatur. Större volymer mat svalnar snabbare i ett kallt vattenbad, eller varför inte utomhus när temperaturen är några plusgrader eller kallare? Genom avsvalning på det här sättet minskar du risken att bli matförgiftad, samtidigt som du får möjlighet att minska matsvinnet.

Koll på kylan

När maten har fått svalna är det fritt fram att förvara den på en kall plats. Kylskåp eller frys – du väljer själv. Ju kallare, desto långsammare förökar sig bakterier. I regel håller därför maten betydligt längre i frysen (-18 °C eller lägre) än i kylskåpet. Försök därför förvara mat du inte kommer äta inom en vecka i frysen, och resten i kylskåpet.

En lämplig kylskåpstemperatur är 4 °C och i den kan tillagad mat hålla flera dagar, och ibland upp till ungefär en vecka. Varmare temperaturer än så kan leda till att maten snabbt blir ofräsch och dessutom ökar risken att du blir magsjuk. Men kom ihåg: titta, lukta och smaka innan du dömer dina rester. Verkar allt okej – ät din matlåda med gott samvete.

Nu är du proffs på matlådor, redo att spara pengar, minska matsvinnet och njuta av fräscha måltider varje dag. Lycka till!

Källa: Livsmedelsverket.se

Läs också: Matens hållbarhet i frysen – så länge håller sig maten fräsch

Redaktionen