Svampodling i trädgården bygger på att man tillför svampmycel till en lämplig växtplats. Svampens mycel består av tunna trådar som bryter ner organiskt material och suger upp näring, och svampodlingskit med mycel och övrigt odlingsmaterial finns att beställa via specialbutiker på nätet.
Tyvärr kan du dock inte odla alla svampsorter – kantareller, karljohan och andra mykorrhizabildande svampar som lever i symbios med levande trädrötter fungerar inte – men flera andra goda matsvampar som champinjon, ostronskivling och shiitake går bra.
Svamp kan odlas både inomhus och utomhus – men i den här artikel går vi igenom hur du kan odla svamp i trädgården på stockar, stubbar eller i krukor, bäddar eller tunnelväxthus. Processen är ganska enkel, kräver inte mycket underhåll och kan ge rikligt med skörd. Bästa tidpunkt att starta odlingen utomhus är på våren, när temperaturen är över fem plusgrader.
Välj svampsort och odlingssätt
Bestäm vilken svamp du vill odla och om du vill använda stockar, stubbar eller bäddodling. En fuktig plats med naturlig skugga passar bäst. Har du nyligen fällt ett träd, eller planerar att göra det, är det ett utmärkt tillfälle att testa stock- eller stubbodling och då utgå från svampsorter som passar för just detta träslag. Fäll då trädet på våren, när saven stigit och fukten i veden är hög, men vänta ett par veckor efter fällning tills trädets inbyggda försvar mot svampangrepp gått ner, innan du påbörjar odlingen. Undvik att odla på murkna stockar som redan har svamp på sig.
Populära svampsorter och deras favoritträd eller annan växtplats:
- Ostronskivling (Pleurotus ostreatus): Björk, asp, bok, ek, lönn, alm, al, ask, poppel
- Shiitake (Lentinula edodes): Ek, björk, lönn, poppel
- Kungsmussling (Pleurotus eryngii): Björk, al, ask, lönn
- Stolt fjällskivling (Macrolepiota procera): Träflisbädd
- Champinjon (Agaricus bisporus): Tunnelväxthus
- Jättekragskivling (Stropharia rugoso-annulata): Friland, mellan odlingsbäddar, under buskar eller i tunnelväxthus
Odla svamp på stockar
Stockodling är en klassisk och naturlig metod där svampmycel får växa in i färska trästockar. Så här gör du:
1. Förbered stocken
Använd nyfällda lövträdsstockar, helst inte äldre än två månader. Björk, bok, ek, asp och alm är populära val beroende på svampsort. Lägg eller ställ stockarna på en vindskyddad, skuggig plats, direkt på marken.
2. Välj svampsort
Ostronskivling, shiitake och kungsmussling är särskilt lämpade för stockodling. Kolla upp vad som passar för ditt träslag innan du beställer svampmycel.

3. Inympa svampmycel
Borra hål i stocken och fyll dem med svampmycel (enligt anvisningar från leverantören). De kan komma som träpluggar eller i ett lösare material som då appliceras med injektor. Täck hålen med bivax för att skydda mot uttorkning.
4. Vattna och vänta
Håll stockarna fuktiga, särskilt under torra perioder. Täck gärna med löv eller säckväv för att behålla fukten. Efter 6–18 månader börjar svampen växa fram.
Odla svamp i bädd
Bäddodling passar särskilt bra för vissa svampar och är ett bra alternativ om du inte har tillgång till stockar.

1. Välj svampsort och odlingsmaterial
Stolt fjällskivling, champinjon och jättekragskivling är exempel på svampar som lämpar sig väl för bäddodling. Odlingsmetoden kan variera något beroende på svampsort, så läs på vad som gäller för din valda sort. Använd träflis, pellets, halm eller kompost som odlingsmaterial beroende på önskad svampsort.
2. Förbered växtplatsen
Välj en skuggig plats i trädgården där du gräver ut en grop på 10 centimeters djup. Platser med morgon- eller kvällssol fungerar bra. En yta på cirka en kvadratmeter är lagom för 1 kg mycel.
3. Blanda in mycel
Sprid ut odlingsmaterialet i ett lager och vattna igenom ordentligt. Strö ut svampmycelen jämnt över ytan och massera ner det med händerna.
4. Täck och håll fuktigt
Täck bädden med ett tunt lager jord. Odlar du i anslutning till gräsmattan, kan du så nytt gräs ovanpå jorden. Odlar du i bäddar eller krukor brukar det vara bra att täcka jorden med halm eller träflis. Vattna regelbundet.
5. Skörda
Beroende på sort kan du skörda från bädden efter några månader, eller från nästa år, som med stolt fjällskivling som tar lite längre tid att etablera sig.
Tänk på!
Håll koll på hur den ätbara svampen du odlar ser ut och förväxla den inte med andra svampar som kan växa i din trädgård, som kan vara giftiga.
Läs också: Så tar du hand om svampen