Brioche är ett klassiskt franskt bröd som är känt för sin mjuka, saftiga konsistens och rika smak av smör. Det är ett bröd som tar lite tid att baka, men resultatet är väl värt väntan. Degen är ganska lös, men efter en natt i kylen blir den betydligt lättare att arbeta med. Skär upp några gyllene skivor och servera med ditt favoritpålägg – perfekt för en lyxig helgfrukost!

Brioche
(1 bröd)
Du behöver:
- 12,5 g jäst
- 0,5 dl vatten
- 5 dl (300 g) vetemjöl special
- 3 medelstora ägg
- 2 msk strösocker
- 1,5 tsk salt
- 150 g rumsvarmt smör
- + 1 ägg till pensling
Gör så här:
Dag 1
1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vattnet.
2. Tillsätt mjöl, ägg, socker och salt och arbeta degen i 5 minuter i maskin eller dubbla tiden för hand. Klicka i smöret i bitar och arbeta igen tills det är helt inarbetat i degen.
3. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i kylen över natten, cirka 12 timmar.
Dag 2
4. Smöra en brödform, cirka 1,5 liter.
5. Tippa ut degen på lätt mjölat bakbord och knåda den snabbt, överarbeta inte och tillsätt inte mer mjöl.
6. Dela degen i 3 bitar, rulla till korvar och fläta ihop dem till en vanlig fläta. Stoppa in ändarna under flätan och lägg den i brödformen. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur, cirka 2 timmar.
7. Sätt ugnen på 175 grader.
8. Ta bort plastfolien, pensla brödet med lätt uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 25–30 minuter, tills brödet fått fin färg.
9. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna helt under bakduk innan du skär upp det.

Recept ur kokboken ”Var dags bröd” av Fredrik Nylén (Bonnier fakta, 2025).
Läs också: Morotsfrallor med solrosfrön – saftiga och färgglada småbröd