Hans förra kokbok blev årets mest sålda kokbok 2023. Nu är krögaren och dj:n Oliver Ingrosso aktuell med sin andra kokbok: Mangia: pasta och annat gott.
Hej Oliver! Vilket av dina recept har blivit mest hajpat hittills?
– Bra fråga. Om man kollar på Youtube så är det förmodligen pasta pomodoro med stracciatella eller min bolognese. Men tortellini alla panna gillar många också för att den är så enkel, men så sjukt god. Det är en rätt som ursprungligen är från Bologna, och det är helt enkelt tortellini med grädde. I min version har jag även i smör, och använder du färsk tortellini kan du faktiskt koka den direkt i grädden.
Vilka är de största misstagen folk gör när de lagar pasta?
– Det är många, men en vanlig grej är att folk använder en för liten stekpanna. När du ska koka klart pastan i såsen är det bättre att ha en bredare panna. Då blir det inte en hög av allt i mitten, utan du får till en bra spridning.
Vilka är dina tre must have-ingredienser i köket?
– Olivolja. Sen skulle jag säga basilika och fänkålsfrön. Fröna använder jag till lite allt möjligt. Mortlar ner och mixar med parmesan. Jag har det även i tomatsåser och raguer. På min restaurang Olli har vi det också på vår macka.
Vilken italiensk rätt vill du slå ett särskilt slag för, som inte många svenskar känner till än?
– Spaghetti alla Nerano, en zucchinipasta som kommer från en by i Italien som heter Nerano. Det är en helt fantastisk rätt som fler borde känna till här. Den görs egentligen med osten provolone del Monaco, äggvita, samt mynta. Men det blir väldigt mäktigt så jag kör en lite lättare version. Första gången jag gjorde den var på min restaurang, och den är faktiskt bäst där. Den är liksom bara så jäkla god.
Du är blivande tvåbarnsfar. Hur känns det och hur balanserar du familjelivet med karriären?
– Det känns verkligen kul, men ja, det är en utmaning ibland. Men man hittar sätt att få livet att funka. Man löser situationen, så enkelt är det. Och det är helt underbart.
Vilken av dina rätter uppskattar din tjej mest?
– Korv Stroganoff är en klar favorit, det äter vi ofta hemma. Jag har min egen ”take” på den rätten. Ibland kör jag i färsk fänkål, men framförallt så gör jag den lättare än en ”vanlig”. Jag gör en sås som är baserad på passerade tomater med mindre tomatpuré och grädde än vanligt. Riset gör jag också lite annorlunda: jag rostar skivor av vitlök, och sen sauterar jag schalottenlök, innan jag går i med riset och kokar det med smör och olivolja. Då blir det mer fluffig än klibbigt.
Läs också: Oliver Ingrossos barndomsminne – smaskiga pastan bongostaia!