Saftig köttfärslimpa med gräddsås – enkelt recept

Foto: Madeleine Landley

Imponera med en saftig köttfärslimpa och en lyxig gräddsås som innehåller en skvätt portvin. Perfekt för både vardag och fest!

Köttfärslimpa med dijonsenap, timjan och gräddig portvinssås

Du behöver:

(4 personer)

  • 2 tsk dijonsenap

  • 2 tsk hackad timjan

  • 1 tsk vitlökspulver

  • 1 tsk lökpulver

  • salt, svartpeppar

  • 1 ägg

  • 1 dl grädde

  • ½ dl ströbröd

  • 4 soltorkade tomater i olja

  • 500 g nötfärs

Gräddig portvinssås:

  • 3 dl grädde

  • 2 msk kinesisk soja

  • 2 msk portvin

  • svartpeppar

Tillbehör:

  • potatismos…

  • inlagd gurka

  • lingonsylt

Saftig köttfärslimpa med gräddsås – enkelt recept - Vi i Villa
Foto: Madeleine Landley

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C. Blanda alla ingredienser utom soltorkade tomater och färs i en skål. Låt svälla i 10  minuter. Hacka de soltorkade tomaterna. Blanda smeten med soltorkade tomater och färs. Ringla lite olja i en ugnsform. Forma färsen till en limpa och lägg den i formen. Ställ in i ugnen i 30 minuter.

  2. Häll grädde, soja och portvin i en kastrull. Låt det koka upp och sedan småputtra i 5 minuter utan lock. Smaka av med nymalen svartpeppar.

  3. Servera köttfärslimpan och såsen tillsammans med potatismos, inlagd gurka och lingonsylt.

Tips från Madeleine Landley

Vill du variera smaken på köttfärslimpan kan du använda överblivet spad från exempelvis oliver, ansjovis, matjessill eller olja från soltorkade tomater.

Saftig köttfärslimpa med gräddsås – enkelt recept - Vi i Villa
Foto: Madeleine Landley

Recept ur boken Husman: från lättlagat till lyx av Madeleine Landley (Semic, 2024).

Läs också: Lyxig middag: Torskrygg med champangesås

Redaktionen