Bubbelstriden: Julmust vs. påskmust – vad är skillnaden?

Foto: Carlsberg Sverige

Har du alltid undrat vad skillnaden är mellan julmust och påskmust? Här avslöjar vi hemligheten!

När mörkret sänker sig över Sverige och vi börjar leta efter julpyntet i källaren, är det en sak som verkligen signalerar att julen är på väg: julmusten! Men vänta nu, vad händer när våren gryr och påskliljorna börjar blomma? Jo, då dyker påskmusten upp på butikshyllorna. Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa två bubbliga drycker?

Hemligheten ligger i etiketten

Tro det eller ej, men den största skillnaden mellan julmust och påskmust är … etiketten! Ja, du läste rätt. Innehållet i flaskorna är detsamma, men bryggerierna byter etikett för att passa säsongen. Ett smart marknadsföringsknep som får oss att köpa must flera gånger om året. Så nästa gång du står där i butiken och väljer, kom ihåg att det är etiketten som gör drycken – i alla fall till namnet!

Julmust ser extra festligt ut i vinglas!
Julmust ser extra festligt ut i vinglas! Foto: Getty Images

Mustens ursprung

Julmustens historia börjar redan 1910, när den skapades av Harry Roberts och hans far, nykteristen och läskedrycksfabrikören Robert Roberts. De ville erbjuda ett alkoholfritt alternativ till öl och sprit till julbordet, och resultatet blev en dryck som snabbt blev en favorit. Påskmusten kom till senare, men har sedan dess blivit en lika självklar del av påskfirandet som påskharen själv.

En dryck för flera årstider

Oavsett etiketten är musten är en viktig del av våra svenska traditioner. Den passar lika bra till julskinkan som till påskäggen, och är ett utmärkt samtalsämne vid middagsbordet. För vem kan motstå att diskutera den eviga frågan: ”Smakar de verkligen likadant?”

Musten är ett bevis på att ibland är det inte vad som är inuti som räknas, utan hur vi presenterar det. Och med det sagt, skål för både julmust och påskmust – våra älskade, bubbliga följeslagare genom årets högtider!

Läs också: Jul, jul, klingande jul – här är högtidens bästa spellistor

Redaktionen