Äppelmumskaka – favoritkakan i höst

Foto: Ulrika Pousette

Sugen på gofika? Baka kärleksmums, fast med rivet äpple i smeten och en ljus glasyr. Mums, vad gott!

Äppelmumskaka

Du behöver:

(12 bitar)

  • 3 ägg

  • 2 dl strösocker

  • 2 äpplen

  • 1 dl farinsocker

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 1 msk bakpulver

  • 1 ½ tsk malen kanel

  • 1 tsk malen kardemumma

  • 1 ½ dl neutral olja

  • 3 dl vetemjöl

Glasyr:

  • 35 g smör, smält

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 3 dl florsocker

  • 1–2 msk pressad citron eller apelsinsaft eller vatten

Garnering:

  • riven kokos

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt med elvisp. Riv äpplena grovt på ett rivjärn. Lägg äppelrivet samt resten av ingredienserna i bunken och blanda till en slät smet.

  2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.

  3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 minuter. Låt den kallna i formen.

  4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienser till en glasyr. Anpassa mängden vätska så att den blir lagom bredbar. Bred glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.

Äppelmumskaka – favoritkakan i höst - Vi i Villa
Foto: Ulrika Pousette

Recept ur Lindas baka i springform av Linda Andersson (Semic, 2024).

Läs också: Snabba skördesnacks av äpplen

Redaktionen