Äppelbröd
Du behöver:
(1 bröd)
-
25 g jäst
-
3 ½ dl vatten, fingervarmt
-
1 tsk salt
-
½ dl rapsolja
-
6 dl rågsikt
-
5 dl vetemjöl
-
2 äpplen
Gör så här:
-
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Riv äpplena och tillsätt dem i bunken. Knåda ihop allt till en smidig deg i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
-
Klä en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Dela degen i 6 lika stora bitar.
-
Forma runda bullar av degbitarna och mjöla dem. Lägg bullarna i springformen. Nagga några hål i varje brödbit med till exempel ett sugrör.
-
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
-
Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 20 minuter. Knäpp upp formen och låt bröden svalna.

Recept ur Lindas baka i springform av Linda Andersson (Semic, 2024).
Läs också: Snabba skördesnacks av äpplen