Nazuk Turdieva, vinnare av Sveriges Mästerkock 2023, älskar att bjuda på buffé och dessa små godingar är en av hennes favoriter bland all plockmat.
– Brysselkålen har lite beska, och med det söta och feta blir det en härlig blandning. I en liten bit får man ganska mycket upplevelse, det tycker jag är kul, säger hon till Vi i Villa.

Du behöver:
Ca 40 bitar, 40 minuter
Brysselkål:
-
ca 200 g brysselkål
-
2 msk matolja
-
salt
Baconsylt:
-
120 g bacon
-
1 gul lök
-
4 torkade aprikoser
-
1 dl strösocker
-
2 msk sherryvinäger
-
1/2 dl vatten
-
1 lagerblad
Gör så här:
Baconsylt:
1. Finstrimla baconet. Finhacka lök och aprikoser.
2. Stek baconet gyllenbrunt i en torr stekpanna på medelvärme. Tillsätt lök och fräs i cirka 10 minuter tills den är mjuk och har färg.
3. Tillsätt resterande ingredienser och fräs i ytterligare cirka 15 minuter. Rör om då och då.
4. Lägg över sylten i en skål och låt svalna.
Brysselkål:
1. Koka upp vatten i en kastrull med lite salt. Ansa och halvera brysselkålen och koka den i cirka två minuter. Häll av brysselkålen i ett durkslag och spola med kallt vatten tills den har svalnat.
2. Hetta upp olja i en stekpanna och stek brysselkålen på medelvärme med snittsidan nedåt tills halvorna är gyllenbruna. Lägg upp kålen på ett fat och salta lätt.
3. Lägg cirka 1 tsk baconsylt på varje brysselkålshalva.
