Fyllda squashblommor – laga italienska delikatessen

Foto: Getty images

Du som odlar squash – missa inte chansen att laga ostfyllda friterade squashblommor. En riktigt god italiensk aptitretare – perfekt som förrätt eller sidorätt. Här är det enkla receptet.

Squashplantor brukar ha rikligt med blommor, och de som växer på långa stjälkar tjänar man på att knipsa bort. Dessa blommor bildar ingen frukt och tar bara energi från plantan. Det fina med dem är dock att de är väldigt goda att äta, då de också smakar squash, och i Italien brukar de serveras med en krämig ostfyllning och gå under namnet fiori di zucca.

Det går bra att knipsa av blommorna som växer på långa stjälkar, samt även de som växer på squashfrukterna, när dessa vuxit ut en bit.
Det går bra att knipsa av blommorna som växer på långa stjälkar, samt även de som växer på squashfrukterna, när dessa vuxit ut en bit. Foto: Getty Images

I detta recept på fyllda squashblommor kombinerar vi två italienska ostklassiker: ricotta och parmesan, men valet av ost kan varieras efter tycke och smak. Och den som vill ha extra sälta kan även tillsätta finhackade sardeller. För att göra blommorna frasiga friterar vi dem i olja, men de är också goda att bara stekas som de är, eller ungsrostas med lite olja och panko.

Tänk på att blommornas hållbarhet i kylen inte är så lång och skörda helst samma dag som du ska laga rätten.

Fyllda friterade squashblommor

Du behöver:

(Ca 20 blommor)

  • Squashblommor
  • Neutral olja att fritera i

Fyllning:

  • 200 g ricottaost
  • 50 g parmesanost
  • Rivet skal från 1 citron (och ev lite citronsaft om du önskar mer syra)
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • En näve hackade färska örter, t ex basilika eller persilja
  • Salt
  • Peppar (eller chiliflakes om du önskar mer hetta)

Frityrsmet:

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl kolsyrat vatten (kan ersättas med kallt kranvatten)
  • 1 äggvita

Gör så här:

  1. Plocka squashblommorna. Ta försiktigt bort eventuellt skräp eller insekter som göms inuti blommorna.
  2. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Fyll sedan blommorna med röran med en liten sked. Några teskedar per blomma är lagom mängd.
  3. Vispa ihop frityrsmeten.
  4. Hetta upp rikligt med olja i en kastrull eller stekpanna.
  5. Doppa squashblommorna en i taget i frityrsmeten och lägg sedan ner dem i oljan. Ifall du inte använder olja så att det täcker blommorna, bör du vända dem efter en liten stund så att de blir gyllenbruna på bägge sidor. När de fått fin färg tar du upp dem och låter dem rinna av på hushållspapper. Servera!

Tips: När frityroljan har svalnat kan du sila av den och återanvända den.

Läs också: Citronpasta med chili och mozarella

Sandra Holmes