Recept: Friterade äppelringar med vaniljglass

Lyxa till glasskålen med friterade äppelringar! Foto: Eva Hildén

Äpple, kanel och glass är en oemotståndlig kombination. Här bjuder Mattias Kristiansson på ett härligt glassrecept från sin kokbok Vegomenyer – festliga trerättersmiddagar för alla tillfällen.

Friterade äppelringar med vaniljglass

Du behöver:

  • 2 äpplen

    1 dl vetemjöl

Frityrsmet

  • 2 dl vetemjöl

  • 1⁄2 tsk bakpulver

  • 1 nypa salt
1

  • 1⁄2 dl kallt kolsyrat vatten

  • 2 liter rapsolja att fritera i

Topping

  • 1 dl strösocker

  • 1 tsk mald kanel

Till servering

Vaniljglass, t.ex. ägg- och mjölkfri havre- eller sojaglass
äpple i bitar
 kanel.

Friterade äppelringar

1. Kärna ur och skiva äpplena i centimetertjocka skivor. Vänd i vetemjölet.

2. Vispa ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa sedan ner lite vatten i taget tills du har en slät smet utan klumpar.

3. Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull.

4. Vänd äppelskivorna i frityrsmeten och ploppa sedan ner dem i oljan. Fritera gyllenbruna, ca 2 minuter på varje sida.

5. Lyft upp äppelskivorna med en hålslev och vänd dem i en blandning av strösocker och kanel. Servera genast tillsammans med vaniljglass, lite äppelbitar och kanel.

Recept: Friterade äppelringar med vaniljglass - Vi i Villa

Vegomenyer – Festliga trerättersmiddagar för alla tillfällen (Semic), ca 168 kr.

Sara Åhlström