Recept på lättlagad lax
Du behöver:
4 portioner
-
4 laxfiléer à 125 g
-
Salt
-
1 msk smör eller rapsolja
-
1 dl vitt vin
Äppelsalsa
-
1 syrligt äpple, t ex Aroma
-
1⁄2 purjolök, det vita
-
1⁄2 gurka
-
1 msk finhackad dill
-
1 msk finriven pepparrot
-
1 citron, pressad saft
-
Salt och nymalen svartpeppar
Läs också: Supergod fisksoppa med saffran!
Så här gör du:
-
Salta laxen lätt. Stek laxbitarna i ca 2 minuter tills de fått fin färg.
-
Häll över vinet och sätt på lock. Stek klart fisken på medelvärme.
-
Skär äpplet i mindre bitar. Strimla purjolöken. Skala, kärna ur och tärna gurkan smått. Blanda äppelbitarna med purjolök, gurka, dill, pepparrot och citronsaft.
-
Smaka av med salt och svartpeppar.
-
Toppa laxen med äppelsalsan. Servera med kokt potatis, gräddfil och god grönsallad med vinägrett.
-
Garnera med lite dill.