Recept: Örtdoftande kycklingfavorit

Testa att göra eget örtsmör, det är både enkelt och gott! Foto: Lönneberga

Har du färska örter som börjar tröttna? Släng dem inte, gör ett örtsmör istället. Gott och enkelt att ha redo i frysen. I det här receptet signerat Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson, serveras örtsmöret med nygrillad kyckling och ugnsrostade grönsaker. Mums!

Antal portioner: 4

Tillagningstid: 50 minuter

Det här behöver du:

  • 1 förpackning Lönneberga Kyckling minutfilé, 650 g

  • Rostade rotfrukter:

    – 3 morötter

    – 3 palsternackor

    – 3 rödbetor

    – 3 potatisar

    – olivolja

  • 3 morötter

  • 3 palsternackor

  • 3 rödbetor

  • 3 potatisar

  • olivolja

  • Örtsmör:

    – 100 g rumstempererat smör

    – 1 citron

    – 1 kruka persilja (eller de örter du har hemma)

    – Salt och peppar

  • 100 g rumstempererat smör

  • 1 citron

  • 1 kruka persilja (eller de örter du har hemma)

  • Salt och peppar

  • Marinad:

    – 5 vitlöksklyftor

    – 1 dl persilja

    – 1 dl rapsolja

    – Salt och svartpeppar

  • 5 vitlöksklyftor

  • 1 dl persilja

  • 1 dl rapsolja

  • Salt och svartpeppar

  • Till servering:

    – Grönsallad

    – Granatäpplekärnor

  • Grönsallad

  • Granatäpplekärnor

Så här gör du:

Örtsmöret: Riv zesten från citronen och rör ner i smöret tillsammans med juicen från halva citronen.

Finhacka persiljan och blanda ner. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen till servering.

Marinera kycklingen: Skala och hacka vitlöken, blanda samman samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Massera in i kycklingen och låt vila medan du förbereder resten.

Rostade rotfrukter: Värm ugnen till 200 grader. Skala rotfrukter och betor och dela i önskad storlek.

Skiva potatisen. Lägg allt i en ugnsform, ringla över olivolja och baka i ugn tills de är klara.

Kyckling: Grilla eller stek kycklingen tills den fått fin yta, lägg sedan in den i ugnen tills kycklingen har en innertemperatur på 72 grader.

Servera kycklingen med rotfrukter, örtsmör och en härlig grönsallad.

Tips!

Gabriel Jonsson tipsar: Passa på att göra en större sats örtsmör och förvara i frysen för kommande måltider. Rulla smöret till en korv i gladpack så kan du enkelt skära av och ta fram precis så mycket smör du behöver.

Sofia Hänström