Ingefära används flitigt i allt från asiatiska rätter och bakverk till huskurer och te. Det jobbiga med ingefära är att skala den. Många av oss har kämpat på med knivar och potatisskalare, och ofta skalar man bort mycket mer än man vill av roten. Men visste du att det finns ett enklare och mer effektivt sätt att skala ingefära? Allt du behöver är en vanlig sked!
Det tunna skalet på ingefäran kan nämligen vara svårt att ta bort med en kniv eller skalare utan att även få med en del av roten. En sked, å andra sidan, är perfekt för att skala ingefära eftersom den kan följa ingefärans ojämna form och endast ta bort det tunna skalet.
Så enkelt skalar du ingefäran
Välj en matsked eller tesked beroende på storleken på ingefärsbiten du ska skala. En mindre sked kan ge bättre kontroll. Håll sedan ingefärsroten i ena handen och skeden i den andra. Använd skedens kant för att försiktigt skrapa bort skalet. Skalet lossnar lätt utan att du behöver använda mycket kraft. Skedens rundade form gör det enkelt att komma åt överallt på ingefärsbiten.
Om du har svårt att få grepp om ingefärsroten kan du dela den i mindre bitar innan du börjar skala.
Tips!
En sked fungerar också bra för att skala andra rotfrukter med tunna skal, som till exempel färsk gurkmeja.
Läs också: Har du också skalat bananer fel hela livet?