Tåliga, mångsidiga och fria från PFAS – stekpannor i rostfritt stål är ett både säkrare och mer hållbart alternativ än teflonpannor. Det är dock många som drar sig för att använda rostfria stekpannor för att köttet lätt kan brännas fast. Men egentligen handlar det bara om att använda stekpannan på rätt sätt – då blir köttet perfekt stekt och bränner inte alls fast i den rostfria ytan. Här visar vi det enkla tricket!
Så använder du en stekpanna i rostfritt stål på rätt sätt
Börja med att värma upp stekpannan på medelvärme i cirka 10–15 minuter. När pannan är varm bildas en naturlig non-stick-yta. Dessutom fördelas värmen jämnare över hela pannan.
För att se om stekpannan är redo kan du använda ett enkelt trick: Stänk vatten i stekpannan! Om vattnet dunstar snabbt är pannan inte klar. När det istället bildas små dansande vattenpärlor har den nått rätt temperatur.
Häll i stekfett (olivolja, matolja eller smör) och vänta i ungefär 15 sekunder innan du börjar steka. Ha inte för bråttom med att vända köttet, låt det stekas i 1–2 minuter så det får en fin yta. Efter det går det bra att även höja temperaturen på spisen, men inte innan dess.
Nu bränner maten inte fast – och stekpannan blir mycket enklare att rengöra.
Se tricket – så ser du om stekpannan är redo
Om PFAS
PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) är en grupp svårnedbrytbara kemikalier som används i många olika produkter. Bland annat kan de användas i stekpannor för att ge ytan dess non-stick-beläggning.
PFAS kallas ofta för evighetskemikalier eftersom de är väldigt svårnedbrytbara, och kan vara skadliga för både hälsa och miljö.
Stekpannor i rostfritt stål och gjutjärn är fria från PFAS.
Källa: Kemikalieinspektionen
Läs också: Wow! Knepet som trollar bort senan i kycklinginnerfilén!