Äppelmumskaka
Du behöver:
(12 bitar)
3 ägg
2 dl strösocker
2 äpplen
1 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 ½ tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 ½ dl neutral olja
3 dl vetemjöl
Glasyr:
35 g smör, smält
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
1–2 msk pressad citron eller apelsinsaft eller vatten
Garnering:
riven kokos
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt med elvisp. Riv äpplena grovt på ett rivjärn. Lägg äppelrivet samt resten av ingredienserna i bunken och blanda till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 minuter. Låt den kallna i formen.
Glasyr: Blanda ihop alla ingredienser till en glasyr. Anpassa mängden vätska så att den blir lagom bredbar. Bred glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.

Recept ur Lindas baka i springform av Linda Andersson (Semic, 2024).
Läs också: Snabba skördesnacks av äpplen