En saftig focaccia fylld med tomater både inuti och ovanpå sätter färg på vilken middag som helst. Servera tomatfocaccia som tillbehör till maten, på buffén eller bara som den är med lite olivolja – här bjuder Fredrik Nylén på receptet!

Tomatfocaccia
Du behöver:
(1 bröd)
- 25 g jäst
- 400 g passerade tomater
- 6,5 dl (390 g) vetemjöl special
- 1 tsk salt
- 1 msk (21 g) flytande honung
- 2 msk olivolja + 2–3 msk olivolja till formen
Topping:
- olivolja
- 10 små tomater
- färsk rosmarin
- flingsalt
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med de passerade tomaterna.
- Tillsätt mjöl, salt, honung och olivolja och arbeta ihop i cirka 10 minuter i maskin eller dubbla tiden för hand. Degen ska vara riktigt kladdig.
- Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 60 minuter.
- Häll 2–3 msk olivolja i en ugnsform, cirka 24 cm i diameter eller motsvarande storlek för en fyrkantig form, och häll ut degen i formen. Vänd degen 4–5 gånger i oljan och platta ut den så att den täcker botten. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur i cirka 60 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Ringla lite olja ovanpå degen och gör några gropar i den med fingertopparna. Dela tomaterna och lägg dem i hålen. Stick ner några rosmarinkvistar och strö över flingsalt.
- Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
- Servera gärna focaccian varm med lite olivolja.

Recept ur kokboken ”Var dags bröd” av Fredrik Nylén (Bonnier fakta, 2025).
Läs också: Krämig zucchinirisotto med sardeller, citron och parmesan