Baka saftiga äppelbröd

Foto: Ulrika Pousette

Äppelbröd är perfekt att baka när du har några äpplen över – och du gör det superenkelt i en springform.

Äppelbröd

Du behöver:

(1 bröd)

  • 25 g jäst

  • 3 ½ dl vatten, fingervarmt

  • 1 tsk salt

  • ½ dl rapsolja

  • 6 dl rågsikt

  • 5 dl vetemjöl

  • 2 äpplen

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Riv äpplena och tillsätt dem i bunken. Knåda ihop allt till en smidig deg i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

  2. Klä en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Dela degen i 6 lika stora bitar.

  3. Forma runda bullar av degbitarna och mjöla dem. Lägg bullarna i springformen. Nagga några hål i varje brödbit med till exempel ett sugrör.

  4. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

  5. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 20 minuter. Knäpp upp formen och låt bröden svalna.

Baka saftiga äppelbröd - Vi i Villa

Recept ur Lindas baka i springform av Linda Andersson (Semic, 2024).

Läs också: Snabba skördesnacks av äpplen

Redaktionen