Briegranar – naggande goda ostbitar till julens mingel

Foto: Catarina König

Briegranar är små munsbitar som passar perfekt på adventsminglet eller som del av en festlig ostbricka. Här bjuder Catarina Köning på receptet!

Briegranar blir en rolig snackis på glöggminglet och är superenkla att fixa – testa receptet här!

Briegranar – naggande goda ostbitar till julens mingel - Vi i Villa
Foto: Catarina König

Briegranar med honungskaramelliserade valnötter och chili

Du behöver:

(12 bitar)

  • 250 g brieost, av hårdare sort
  • 1 dl hackade valnötter
  • 2 msk flytande honung
  • flingsalt
  • 6 salta pinnar
  • ½ dl finhackad persilja
  • chiliflakes

Gör så här:

  1. Skär brieosten i tolv små ”granar”. Lättast är det att dela brieosten i fyra delar och sedan skära tre mindre av varje del.
  2. Rosta de hackade valnötterna i en torr stekpanna på medelhög värme. När det börjar dofta nötigt och knäppa till i nötterna, ringla över honungen. Låt honungen bubbla in i nötterna och strö över flingsalt.
  3. Doppa direkt ena sidan av osten i nöthacket så att det fastnar.
  4. Gör ett litet hål i brieostens kant med en termometersticka eller ett trägrillspett. Halvera en salt pinne och tryck in.
  5. Garnera med finhackad persilja och lite chiliflakes.
Briegranar – naggande goda ostbitar till julens mingel - Vi i Villa

Recept ur ”Jul med guldkant” av Catarina König (Max Ström, 2025).

Läs också: Gyozachips med het räkröra och mango – Catarina Königs smakrika förrätt

Sandra Holmes