Champinjonsoppa är en klassiker med sin milda, krämiga smak. Här serveras den rykande varm tillsammans med nygräddade snurror med vitlök, timjan och parmesan. Ett enkelt sätt att göra vardagen lite godare!

Champinjonsoppa med vitlöks- och parmesansnurror
Du behöver:
(2 personer)
Champinjonsoppa:
- 250 g champinjoner
- 1 vitlöksklyfta
- 1 gul lök
- 1 msk soja
- 1 liter grönsaksbuljong
- 2 dl matlagningsgrädde
- ½ paket tärnat bacon
- smör till stekning
Vitlöks- och parmesansnurror:
- 7 dl vetemjöl
- 1 tsk torrjäst
- 1 tsk salt
- 3 dl ljummet vatten
- 100 g rumsvarmt smör
- 4 vitlöksklyftor
- 200 g riven parmesan
- 4 msk färsk timjan
Gör så här:
Champinjonsoppa:
- Dela champinjonerna i fjärdedelar. Finhacka vitlök och lök och stek i smör tills löken mjuknat. Tillsätt champinjonerna och stek i ytterligare ett par minuter innan du tillsätter soja.
- Tillsätt buljongen, koka upp och låt soppan koka i minst 15 minuter.
- Tillsätt grädden och mixa soppan slät.
- Stek baconet knaprigt.
- Servera soppan med knaperstekt bacon och gärna varma vitlöks- och parmesansnurror, se recept nedan.
Vitlöks- och parmesansnurror:
- Blanda mjöl, jäst, salt och vatten till en deg och knåda i cirka 10 minuter.
- Riv vitlöken och blanda med smöret. Kavla ut degen till en rektangel och bred på vitlökssmöret. Strö över parmesan och timjan.
- Vik degen på mitten och skär den i cirka 5 cm breda remsor. Tvinna remsorna och snurra ihop dem innan du lägger dem på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 45–60 minuter.
- Sätt ugnen på 220°. Grädda snurrorna mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Recept ur ”Fattig student: Mat för två till priset av en” av Karen Elene Thorsen (Max Ström, 2025).
Läs också: Ramensoppa med majs, purjolök och krämig misobuljong