Majs är en av världens mest omtyckta grönsaker, men hamnar ofta i skymundan när det kommer till nya idéer i köket. Här låta vi majsen ta huvudrollen i en soppa och resultatet blir överraskande gott!
Chilihet majssoppa med bacon
Du behöver:
(2 personer)
Majssoppa:
- 2 vitlöksklyftor
- 2 gula lökar
- 1 grön chili
- 2 msk smör
- 600 g majs
- 1 liter grönsaksbuljong
- 2 dl matlagningsgrädde
- salt, peppar
- saften av 1 lime
Topping:
- 1 paket bacon
- färsk koriander
Till servering:
- 4 skivor bröd
Gör så här:
- Finhacka vitlök och lök och stek i smöret tills löken mjuknat.
- Finhacka chilin och tillsätt den och majsen. Låt fräsa i ytterligare någon minut innan du tillsätter grönsaksbuljongen. Koka upp och låt soppan puttra i cirka 15 minuter.
- Stek under tiden baconet knaprigt.
- Häll grädden i soppan och mixa den helt slät. Smaka av med salt, peppar och pressad lime. Hetta upp igen om det behövs.
- Toppa soppan med bacon och koriander. Servera med bröd.

Recept ur ”Fattig student: Mat för två till priset av en” av Karen Elene Thorsen (Max Ström, 2025).
Läs också: Ramensoppa med majs, purjolök och krämig misobuljong