Chilihet majssoppa med bacon

Foto: Privat

Den här majssoppan får sin karaktär av grön chili och lime – och knaperstekt bacon och färsk koriander som toppings. Mättande, billigt och gott!

Majs är en av världens mest omtyckta grönsaker, men hamnar ofta i skymundan när det kommer till nya idéer i köket. Här låta vi majsen ta huvudrollen i en soppa och resultatet blir överraskande gott!

Chilihet majssoppa med bacon

Du behöver: 

(2 personer)

Majssoppa:

  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 gula lökar
  • 1 grön chili
  • 2 msk smör
  • 600 g majs
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • salt, peppar
  • saften av 1 lime

Topping:

  • 1 paket bacon
  • färsk koriander

Till servering:

  • 4 skivor bröd

Gör så här: 

  1. Finhacka vitlök och lök och stek i smöret tills löken mjuknat.
  2. Finhacka chilin och tillsätt den och majsen. Låt fräsa i ytterligare någon minut innan du tillsätter grönsaksbuljongen. Koka upp och låt soppan puttra i cirka 15 minuter.
  3. Stek under tiden baconet knaprigt.
  4. Häll grädden i soppan och mixa den helt slät. Smaka av med salt, peppar och pressad lime. Hetta upp igen om det behövs.
  5. Toppa soppan med bacon och koriander. Servera med bröd.
Chilihet majssoppa med bacon - Vi i Villa

Recept ur ”Fattig student: Mat för två till priset av en” av Karen Elene Thorsen (Max Ström, 2025).

Läs också: Ramensoppa med majs, purjolök och krämig misobuljong

Sandra Holmes