4 portioner
10 minuter aktiv tid + tid att stelna
Det här behöver du:
Chokladmousse:
100 g mörk choklad, 70% kakaohalt
200 ml kokosgrädde
1 liten mogen avokado
2 msk kakao
3 msk lönnsirap
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
Mandelgrädde:
2 1/2 dl kokosgrädde
3 msk mandelsmör
1 1/2 msk lönnsirap
1 krm himalayasalt, fint
1/2 krm vaniljpulver
Till servering:
Färska eller frysta bär, t.ex. hallon, björnbär eller jordgubbar

Läs också: Recept på chokladmousse med Baileys
Så här gör du:
Chokladmousse:
Häll vatten i en kastrull så att det går upp några centimeter på kanten, koka upp och placera en värmetålig skål ovanpå.
Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i skålen. Rör om några gånger tills chokladen smält.
Lägg alla ingredienser, inklusive den smälta chokladen, i en matberedare. Mixa slätt. Smaka av och justera sötma och sälta efter tycke.
Häll moussen i en skål och låt stå kallt i kylskåp i 3 timmar eller i frysen 30–45 minuter för att snabba på processen.
Mandelgrädde:
Vispa ihop kokosgrädde, mandelsmör, lönnsirap, salt och vanilj tills det blandats helt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer lönnsirap och/eller salt.
Servera moussen med en klick mandelgrädde och bär.
Tips!
Chokladmoussen funkar även utmärkt som ganache till chokladtårta.

Receptet kommer från boken Comfort food – från matnojor till ren njutning (Norstedts) av Agnes Gällhagen.