Grilla vegetariskt!

På sommaren åker grillen fram. Det osar gott av kyckling, lax och flintastek. Men vad ska du bjuda vegetarianen på?

Grilla vegetariskt! - Vi i Villa

Inredaren Frida Wanselius,

känd från Roomservice, gillar att grilla Quorn. Foto: Quorn

Grillfester för tankarna till en riktig barbeque och med det nöt, kyckling och fläskkött. Det är vad vi traditionellt lägger på grillen. Ett inslag som kommer mer och mer är fisk som till exempel lax.

Men för den som inte vill äta varken kött eller fisk är utbudet på grillfesten inte alltid så stort. En grillad majskolv och kanske någon tomat. Så behöver det inte vara.

Vi googlade på ”grilla vegetariskt” och fick bland annat upp dessa läckra recept som passar lika bra för vegetarianen som för köttälskaren. Prova något nytt på grillen i sommar. Lycka till!

Grillad kålrot med ingefärspuré och krassemarinad (4 pers)

Ingredienser

400 g kålrot

150 g potatis

25 g smör

salt, peppar

2 tsk riven ingefära

1 msk sirap

3 msk olivolja

2 msk pressad citron

1 ask kryddkrasse

Tillagning

Skala och skiva kålroten i cm-tjocka skivor, 2 per person. Koka dem lätt i saltat vatten.

Koka resten av kålrotsbitarna med potatis. Pressa till puré. Lägg i en klick smör, salt, peppar och riven ingefära.

Citronmarinad: Blanda sirap, drygt hälften av oljan, citronsaft och lite salt.

Pensla de lättkokta skivorna kålrot med återstoden av oljan och grilla på ett järn.

Uppläggning: Gör en bakelse med en grillad skiva i botten, puré ovanpå och en skiva på toppen. Strö klippt krasse runt och häll över citronmarinaden.

Grillad Quorn med mozzarella (4 pers)

Grilla vegetariskt! - Vi i Villa

Quorn är ett proteinrikt livsmedel

med en konsistens som liknar kycklingfilé. Foto: Quorn

Ingredienser

8 stycken Quorn filéer

Örtolja:

1 dl rapsolja

1 dl valnötsolja

2 msk citronjuice

färsk basilika

färsk timjan

1 tsk korianderfrön

1 liten chili, urkärnad

2 st vitlöksklyftor, skalade

1 förpackning mozzarella

8 stycken blad färsk salvia, salt och peppar

Tillagning

Blanda alla ingredienserna till örtoljan, mixa med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna marinaden stå i några timmar.

Dela varje filé på längden. Pensla dem med örtoljan, låt dem dra åt sig och pensla en gång till.

Skiva mozzarellan. Lägg ihop filéerna med en skiva mozzarella och ett salviablad emellan. Grilla filéerna på båda sidorna tills de är varma och mozzarellan har smält.

Servera gärna tillsammans med en fräsch sallad smaksatt med en vinägrett på olivolja och äppelcidervinäger.

Enklare kan det inte bli

För dig som är van med färdigmarinerat kött kommer inte att bli besviken när det gäller vegetariska alternativ. Quorn finns som färdigpepprad grillbiff. Bara att grilla på medelhög värme. Beräkna en biff per person.

Generösa tillbehör

Det är festligt med många tillbehör. Ofta är de enklare än vad man tror att laga dem. Så låt grillbuffén digna av allehanda välfyllda skålar!

Pestopotatissallad (4 pers)

Grilla vegetariskt! - Vi i Villa

Quorns pepparkryddade grillbiff

tillsammans men pestopotatissallad och bönsallad. Foto: Quorn

Ingredienser

1 kg tvättad färskpotatis

1 burk pesto

200 g fetaost

70 g ruccola

250 g körsbärstomater

Salt och peppar

Tillagning

Rosta potatisen i ugn på 220 grader tills den blivit mjuk och fått fin färg.

Blanda potatis med pesto, euccola, och körsbärstomater. Smule över fetaosten och smaka av med salt och peppar.

Bönsallad (4 pers)

Ingredienser

2 burkar valfria bönor

1 finhackad rödlök

1 stor tärnad morot

1 hackat äpple

1 dl olivolja

2 tsk fransk senap

1 tsk pressad citron

1 tsk flytande honung

Tillagning

Blanda bönor, rödlök, morot och äplle i en stor skål.

Blanda olivolja, senap, citron, honung, salt och peppar, och häll såsen över bönorna.

Grillad sötpotatis (4 pers)

Ingredienser

2 sötpotatisar

peppar (kvarn)

saltflingor

olivolja (alt. olivolja med citronsmak)

Tillagning

Skala sötpotatisen och skär den i cirka 1 cm tjocka skivor. Krydda med salt, peppar och olja. Grilla skivorna tills de är mjuka.

Idas grillknyten

Ingredienser

Förslagsvis:

potatis

lök

vitlök

morötter

majs

sparris

tomat

champinjoner

paprika

färska örter

eller använd andra grönsaker du tycker om

Tillagning

Skär alla grönsaker i tärningar och lägg dem på folie. Knyt ihop folien till små ”båtar”. Lägg gärna i några klickar smör eller häll i lite olja. Salta (eventuellt svartpeppar också) och lägg på grillen.

Grilla vegetariskt! - Vi i Villa

Grillad sparris.

Skala den nedersta delen på sparris-stjälken med en poatisskalare. Pensla med olivolja och grilla tills den börjar få lagom färg. Foto: Örtblomman.com

Grilla vegetariskt! - Vi i Villa

Grillad squash.

Skär squashen i centimeter-tjocka skivor. Pensla med olivolja och salta. Grilla några minuter på varje sida. Foto: Örtblomman.com

Grilla vegetariskt! - Vi i Villa

Grillad paprika.

Paprika kan med fördel fyllas om den ska grillas. Fyllningen kan vara ris, bulgur, getost, feta-ost. Om man vill kan man omsluta paprikan med folie innan den grillas. Foto: Örtblomman.com

Baba Ganoush (orientalisk sås)

Ingredienser

3 auberginer

2 citroner

2-4 vitlöksklyftor

1 tsk salt

1 tsk peppar

Tillagning

Stick ett hål på auberginernas skal och grilla i ugnen på 200 grader i 20 minuter eller tills de blir genommjuka. Ta ut och låt svalna.

Skala de avsvalnade auberginerna med fingrarna och mixa dem med mixerstav.

Pressa ur saften ur citronerna och blanda den med de mixade auberginerna.

Pressa i vitlöken och krydda.

Såsen kan förvaras flera dagar i kylskåp och serveras som orientalisk dip eller kall sås.

Fler recept på:

www.ortblomman.com

www.vegetariskt.com

www.recept.nu

www.quorn.se

Redaktionen