Att blanda rivna morötter ner i bröddegen ger frallorna fin smak och en härligt orange ton. Solrosfrön ger extra crunch och gör bröden lite matigare. Morotsfrallor är enkla att baka och passar lika bra till frukost, som till soppa eller utflyktsmackan.
Morotsfrallor med solrosfrön
Du behöver:
(12 frallor)
- 7 g torrjäst eller 25 g färsk jäst
- 300 g (5 dl) vetemjöl special
- 275 g (2 ¾ dl) ljummet vatten
- 40 g (½ dl) solroskärnor
- 1 tsk strösocker
- 15 g (1 ½ msk) neutral olja, t ex rapsolja
- 125 g (ca 2 medelstora) rivna morötter
- 200 g (drygt 3 ¼ dl) grahamsmjöl
- 1 tsk salt
Pensling och garnering:
- 1 ägg
- solroskärnor
Gör så här:
- Om du använder torrjäst, blanda det med mjölet i en bunke och låt stå i 10 minuter. Använder du färsk jäst blandar du istället ut den med vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och knåda till en smidig deg med maskin eller för hand i 5–10 minuter. Täck skålen med en fuktig kökshandduk och jäs i ca 1 timme tills degen är dubbelt så stor.
- Ta upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 12 bitar à ca 80 g. Rulla bitarna till släta frallor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt frallorna jäsa under en kökshandduk i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 210 grader varmluft. Pensla försiktigt frallorna med uppvispat ägg och strö över lite extra solroskärnor.
- Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt dem kallna på galler.

Recept ur ”Bröd och matiga mackor” av Erika Jureskog (Semic, 2025).
Läs också: Provencalska olivbröd – så bakar du saftiga fougasser