En pinsa är ett ovalt italienskt bröd som kan beskrivas som en blandning mellan pizza och focaccia, och som numera är lätt att hitta i svenska matbutiker.
Den är utmärkt att bjuda på som tilltugg eller som en del av en större buffé, toppad med tillbehör som gräddas i ugnen. Servera den i små bitar, så att gästerna enkelt kan ta för sig. Festligt och gott!
Pinsa med päron, chèvre och honung
(4–6 portioner)
Du behöver:
- ½ dl crème fraiche (32 %)
- 1 pinsa 230 g
- ½ dl riven mozzarella
- ½ dl riven parmesan
- ½–1 päron
- 180 g chèvre
- 1 msk flytande honung
- 2–3 kvistar färsk rosmarin
- 1 msk rostade pinjenötter
- flingsalt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader varmluft och sätt in en plåt. (Plåten ska vara riktigt varm innan pinsan läggs på den.)
- Bred ett tunt lager crème fraiche på pinsan.
- Strö över riven mozzarella och riven parmesan. Tricket är att det inte ska vara så mycket av dessa ostar, bara ett tunt lager.
- Skär päronet i tunna skivor och lägg dem på osten.
- Skär chèvreosten i ½ cm tjocka skivor och fördela på päronskivorna.
- Ringla över honung och toppa med färsk rosmarin, rostade pinjenötter och flingsalt.
- Grädda i ugnen cirka 12 minuter, tills osten fått lite färg och pinsan blivit krispig i botten.
- Låt pinsan svalna något och skär den i bitar som är enkla att hålla i handen. Njut av pinsan tillsammans med något gott i glasen.
Tips!
– Pinjenötter rostar du enkelt i en torr stekpanna på medelhög värme. Rör om eller skaka stekpannan då och då för att få en jämn färg på nötterna. Ha koll så att de inte bränns. Och variera gärna osten! Ibland använder jag ädelost, och då byter jag ut nötterna mot valnötter som jag tycker passar bättre i den här konstellationen, säger Catarina König.

Recept ur ”Jul med guldkant” av Catarina König (Max Ström, 2025).
Läs också: Gyozachips med het räkröra och mango – Catarina Königs smakrika förrätt