Köttfärslimpa med dijonsenap, timjan och gräddig portvinssås
Du behöver:
(4 personer)
2 tsk dijonsenap
2 tsk hackad timjan
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
salt, svartpeppar
1 ägg
1 dl grädde
½ dl ströbröd
4 soltorkade tomater i olja
500 g nötfärs
Gräddig portvinssås:
3 dl grädde
2 msk kinesisk soja
2 msk portvin
svartpeppar
Tillbehör:
potatismos
inlagd gurka
lingonsylt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Blanda alla ingredienser utom soltorkade tomater och färs i en skål. Låt svälla i 10 minuter. Hacka de soltorkade tomaterna. Blanda smeten med soltorkade tomater och färs. Ringla lite olja i en ugnsform. Forma färsen till en limpa och lägg den i formen. Ställ in i ugnen i 30 minuter.
Häll grädde, soja och portvin i en kastrull. Låt det koka upp och sedan småputtra i 5 minuter utan lock. Smaka av med nymalen svartpeppar.
Servera köttfärslimpan och såsen tillsammans med potatismos, inlagd gurka och lingonsylt.
Tips från Madeleine Landley
Vill du variera smaken på köttfärslimpan kan du använda överblivet spad från exempelvis oliver, ansjovis, matjessill eller olja från soltorkade tomater.

Recept ur boken Husman: från lättlagat till lyx av Madeleine Landley (Semic, 2024).
Läs också: Lyxig middag: Torskrygg med champangesås