Tagliatelle med lammragu, rosmarin och fetaost

Foto: Charlie Drevstam

Njut av en rustik pastarätt med härliga medelhavssmaker – här är Tommy Myllymäkis lättlagade lammragu!

Tagliatelle med lammragu är en klassisk rätt med mustiga smaker och härlig textur som här får en ny tolkning av kocken Tommy Myllymäki. Låt dofterna av lamm, örter och pasta fylla köket och njut av medelhavsmat med en twist.

Tagliatelle med lammragu, rosmarin och fetaost

Du behöver:
(4 portioner)

  • 400 g lammfärs
  • 1 dl finhackad gul lök
  • ½ dl finhackad blekselleri
  • 1 dl finhackad eller riven morot
  • olivolja, extra vergine classico, att steka i
  • 6 vitlöksklyftor, fint rivna
  • 2 msk finhackad färsk rosmarin
  • 2 tsk spiskummin, malen
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 4 msk crème fraiche
  • 1 dl rött vin
  • 3 dl passerade tomater
  • 2 dl vatten
  • salt
  • 400 g tagligatelle (äggpasta)

Till servering:

  • 200 g fetaost, smulad
  • olivolja, extra vergine fruttato

Gör så här:

  1. Stek lammfärs, lök, blekselleri och morot i olivolja i en stor gryta så att allt får lite färg. Tillsätt vitlök, rosmarin, spiskummin och svartpeppar. Låt vitlök och kryddor stekas med grönsaker och färs i 1 minut. På det viset kommer smaken i kryddorna fram bättre.
  2. Tillsätt crème fraiche och låt den hastigt koka in. Häll i rött vin och passerade tomater samt vatten. Låt ragun bubbla långsamt i 30 minuter. Smaka av med salt.
  3. Koka pastan enligt förpackningens anvisning och vänd ihop ragun med pasta och lite pastavatten. Toppa ragun med fetaost och ringla över lite olivolja.
Tagliatelle med lammragu, rosmarin och fetaost - Vi i Villa

Recept av Tommy Myllymäki ur kokboken ”Olivolja: Från skörd till middagsbord” av Fernando Di Luca och Mattias Jersild (Max Ström, 2025).

Läs också: Torsk med brynt smör och citrongräs

Sandra Holmes