Apelsin och lax är en lite oväntad kombination – som passar väldigt bra tillsammans. Här bakas laxen i en fruktig och lätt kryddig apelsinsås i ugnen – perfekt för en festligare middag.
Laxform med krämig apelsinsås
Du behöver:
(2 personer)
- 2 dl ris
- 4 bitar laxfilé à 125 g
- chiliflakes (kan uteslutas)
Apelsinsås:
- ½ röd chili
- 1 vitlöksklyfta
- 1 rödlök
- 3 morötter
- 2 msk riven ingefära
- 3 dl crème fraiche
- 1 msk sweet chilisås
- saften av 1½ apelsin
- saften av 1 lime
- salt efter smak
- olja till stekning
Garnering:
- färsk koriander
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
- Apelsinsås: Finhacka chili och vitlök och strimla rödlök och morötter. Fräs chili, vitlök och rödlök i olja i några minuter tills löken mjuknat. Tillsätt morötter och ingefära och låt fräsa i ytterligare några minuter innan du tillsätter crème fraiche och sweet chilisås. Låt allt puttra i 5 minuter. Tillsätt pressad apelsin och lime. Smaka av med salt och eventuellt lite mer sweet chilisås.
- Häll såsen i en ugnsfast form och lägg laxen ovanpå (krydda gärna lite extra med chiliflakes och salt). Tillaga mitt i ugnen i 20 minuter.
- Ta ut formen och garnera med koriander. Servera med ris.

Recept ur ”Fattig student: Mat för två till priset av en” av Karen Elene Thorsen (Max Ström, 2025).