Ugnsbakad laxpanna med krämig apelsinsås

Foto: Privat

Lax i ugn får en ny twist med en krämig apelsinsås smaksatt med chili, ingefära och lime. En färgstark rätt som överraskar med sina fräscha smaker.

Apelsin och lax är en lite oväntad kombination – som passar väldigt bra tillsammans. Här bakas laxen i en fruktig och lätt kryddig apelsinsås i ugnen – perfekt för en festligare middag.

Laxform med krämig apelsinsås

Du behöver:

(2 personer)

  • 2 dl ris
  • 4 bitar laxfilé à 125 g
  • chiliflakes (kan uteslutas)

Apelsinsås:

  • ½ röd chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 rödlök
  • 3 morötter
  • 2 msk riven ingefära
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 msk sweet chilisås
  • saften av 1½ apelsin
  • saften av 1 lime
  • salt efter smak
  • olja till stekning

Garnering:

  • färsk koriander

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  3. Apelsinsås: Finhacka chili och vitlök och strimla rödlök och morötter. Fräs chili, vitlök och rödlök i olja i några minuter tills löken mjuknat. Tillsätt morötter och ingefära och låt fräsa i ytterligare några minuter innan du tillsätter crème fraiche och sweet chilisås. Låt allt puttra i 5 minuter. Tillsätt pressad apelsin och lime. Smaka av med salt och eventuellt lite mer sweet chilisås.
  4. Häll såsen i en ugnsfast form och lägg laxen ovanpå (krydda gärna lite extra med chiliflakes och salt). Tillaga mitt i ugnen i 20 minuter.
  5. Ta ut formen och garnera med koriander. Servera med ris.
Ugnsbakad laxpanna med krämig apelsinsås - Vi i Villa

Recept ur ”Fattig student: Mat för två till priset av en” av Karen Elene Thorsen (Max Ström, 2025).

Läs också: Tagliatelle med lammragu, rosmarin och fetaost

Sandra Holmes