Vietnamesiska sommarrullar – Erik Videgårds recept

Fräscha, krispiga och fulla av smak – vietnamesiska sommarrullar är en perfekt rätt när du vill bjuda på något lätt och färgglatt. Här delar kocken Erik Videgård med sig av sitt favoritrecept på rullarna, serverade med en klassisk dippsås.

Vietnamesiska sommarrullar, även kallade gỏi cuốn, görs på rispapper och kan fyllas med allt från räkor, fläsk och kyckling till tofu, nudlar och krispiga grönsaker. Hemligheten ligger i att använda mycket färska örter vilket ger rullarna sin unika karaktär och fräschör. Servera gärna med den vietnamesisk dippsåsen nước chấm för extra sting.

– Här är rätten som du lätt gör till hela familjens favorit. Taco-fredag är snart Gỏi Cuốn-fredag! Vill du inte följa receptet ställer du bara ut goda grejer på bordet och låter alla göra sin egen rulle. Succé!

Erik Videgård, i kokboken ”Videgårds bästa recept: Vietnam”.

Vietnamesiska sommarrullar – Erik Videgårds recept - Vi i Villa

Vietnamesiska sommarrullar – Gỏi cuốn

Du behöver:

  • rispapper
  • rapsolja

Fyllning:

  • 100 g råa, skalade vannameiräkor (ASC-märkta)
  • 100 g fläskkarré
  • 60 g tunna risnudlar, okokta
  • 10 g vitlök, finhackad
  • 10 g färsk ingefära, finhackad
  • 15 g salladslök, vita delen i skivor
  • 5 limeblad, finstrimlade
  • 40 g jordnötter, hackade
  • 10 g färsk koriander, stjälkar och blad, grovhackade
  • salt
  • vitpeppar

Tillbehör:

  • krispsallad
  • mynta
  • koriander
  • dippsås, gärna nước chấm

Gör så här: 

Förbered råvarorna till fyllningen:

  1. Grovhacka räkorna och skär fläskkarrén i tunna skivor (det går lättast om den först fryses i cirka 30 minuter). Lägg risnudlarna i en bunke och slå på kokande vatten, låt stå tills de mjuknat (cirka 3 minuter) och skölj i kallt vatten.
  2. Hetta upp en wokpanna och tillsätt ett par matskedar olja, vicka woken så att oljan täcker och häll sedan ut överflödig olja i ett tåligt kärl eller burk.
  3. Snabbstek fläskkarrén tills den fått fin färg, tillsätt vitlök, ingefära och salladslök, fräs 30 sekunder, tillsätt räkorna och fräs ytterligare 30 sekunder. Låt svalna.
  4. Blanda fläsk och räkor med resten av ingredienserna till fyllningen, smaka av med salt och vitpeppar. Kyl blandningen tills den ska användas.

Montering:

  1. Häll vatten i ett fat eller en skål som är lika vid som rispappret. Doppa rispappret i vattnet och lägg pappret på en torr bänk, dra med fingrarna över pappret för att ta bort överflödigt vatten. När rispappret är mjukt nog att böja, lägg en matsked av fyllningen mitt på. Vik papprets sidor över fyllningen, låt sidorna överlappa cirka 1 cm. Ta den närmaste delen av pappret och vik framåt över fyllningen, tryck nedåt och bakåt för att få en fast form och fortsätt rulla framåt tills du fått en tajt ”cigarr”.
  2. Servera sommarrullarna i ett salladsblad med örter och en dippsås.
Vietnamesiska sommarrullar – Erik Videgårds recept - Vi i Villa

Recept ur kokboken ”Videgårds bästa recept: Vietnam” av Erik Videgård (Mondial, 2025).

Läs också: Yakiniku med köttfärs – snabblagad japansk vardagsfavorit

Sandra Holmes