Förvandla din balkong till en urban köksträdgård med färsk sallat. Det är enkelt att odla och lyckas med, även på en balkong i norrläge då sallat klarar sig förvånansvärt bra även med lite sol. Jämfört med att odla direkt på marken får du dessutom färre problem med sjukdomar och skadedjur när du odlar sallat på balkongen.
Olika sorter sallat
Men vilken sallatssort ska du välja? Det finns många goda sallater som funkar för balkongodling. Här är några förslag:
- 
Rucola: Snabbväxande med kryddig, nötaktig smak. 
- 
Baby leaf: Späda små blad. 
- 
Romansallat: Stora krispiga blad. 
- 
Isbergssallat: Bildar huvuden av krispig sallad. 
- 
Sparrissallat: Kombination av smak från sallad och sparris. 
- 
Asiatiska sorter: Odlas med fördel senare på säsongen. 
Innan du sätter i gång
- 
Använd balkonglådor eller stora krukor med dräneringshål. Fyll botten med lecakulor och fyll på med planteringsjord. 
- 
Så dina sallatsfrön i omgångar med några veckors mellanrum för färsk sallat hela sommaren. Fröna täcks med ett tunt lager såjord. 
Skötsel
- 
Vattna regelbundet, särskilt när det är varmt och torrt ute. Sallaten är duktig på att visa när den behöver vatten genom att sloka, men den återhämtar sig snabbt. 
- 
Gödsla med näring ungefär en gång i veckan för att främja tillväxten. Sallat behöver mycket näring. 
- 
Gallra plantorna vid behov medan de växer för att ska växa så bra som möjligt. 
Dags att skörda sallat
Nyp eller klipp av bladen när det är dags för skördning, oftast 4–6 veckor efter sådd beroende på sort. Låt de minsta bladen sitta kvar så fortsätter sallaten att växa. Undvik att låta sallaten blomma, då kan bladen bli beska.
Läs också: Fräsch och krispig sallad längre – testa enkla knepet!
 
					