Så tar du tillvara trädgårdens örter

Foto: Getty Images

Har du ett överflöd av örter i trädgården? Med enkla knep kan du bevara smak och doft och använda dem långt efter att sommaren är slut. Här ger vi dig sju smarta skördetips!

Att odla egna örter är både enkelt och tacksamt – ofta ger plantorna mer än man hinner använda färskt. Men istället för att låta skörden gå till spillo finns det många sätt att ta tillvara på örterna och njuta av deras doft och smak hela året.

Så skördar du örter

Skörda örterna innan de gått i blom, då smakar de bäst. Klipp av kvistarna med sekatör, en liten bit ovanför plantans bas, där tillväxtpunkten sitter. Har dina örter redan gått i blom kan du klippa ner plantan för att snabbt få nya fräscha blad.

Ta tillvara örterna – 7 tips:

Torka örter

Om du inte har en torkugn, där du kan torka örterna i ca 5 timmar på 50 grader, kan du hängtorka dem i rumstemperatur.

Så tar du tillvara trädgårdens örter - Vi i Villa
Foto: Getty Images

Skörda örterna och skölj och torka av dem med en handduk. Lägg dem i knippen och använd snöre eller gummisnoddar för att knyta om. Spänn upp ett snöre inomhus där du kan hänga upp dina knippen luftigt. Efter en vecka har det torkat klart, då kan du repa av örterna från kvistarna. Förvara dem mörkt och i täta burkar för bästa hållbarhet.

Frysa in örter

Skörda örterna och skölj och torka av dem med en handduk. Hacka upp och fördela i små fryspåsar eller i platta paket av aluminiumfolie. Märk upp påsarna med vattenfast tuschpenna, det kan vara svårt att se skillnad på örterna när de är frysta!

Örtsalt

Så tar du tillvara trädgårdens örter - Vi i Villa
Foto: Getty Images

Du behöver:

  • 250 g havssalt
  • 1 dl torkade örter, t ex rosmarin, timjan eller kyndel

Mixa ihop örterna med saltet i en kryddmixer eller kraftfull matberedare (saltet kan slita på knivarna). Ju finare du mixar desto mer smakrikt blir saltet. Testa gärna olika smakkombinationer!

Smaksatt olja

Så tar du tillvara trädgårdens örter - Vi i Villa
Foto: Getty Images

Du behöver:

  • 1 väl rengjord flaska eller glasburk med lock, ca 500 ml 
  • 100 g färska örter på kvist, t ex timjan eller rosmarin
  • 2 vitlöksklyftor
  • (en torkad chili eller pepparkorn, om du önskar mer hetta)

Skölj av örterna och torka av dem med en handduk. Skala och skölj vitlöken. Lägg dem i flaskan eller burken. Värm oljan till 80 grader och häll över i flaskan/burken med hjälp av en tratt. Sätt på locket och kyl ner snabbt i ett isbad. Förvara i kylen om du använder vitlök, annars fungerar rumstemperatur bra. Låt stå och dra i minst en vecka.

Örtsmör 

Lägg en klick örtsmör på nygrillat kött, fisk eller grönsaker, eller låt det smälta över en varm bakad potatis. Bred det på bröd eller använd som smaksättare i pastarätter och såser.

Så tar du tillvara trädgårdens örter - Vi i Villa
Foto: Getty Images

Du behöver:

  • 250 g smör
  • 1 dl hackade färska eller torkade örter
  • 1 nypa salt
  • (chili eller vitlök om du önskar mer smak)

Blanda ihop smöret med örterna med en gaffel eller i en matberedare. Ät direkt, förvara i kylen eller frys in.

Örtolja

Örtolja passar som grund i salladsdressingar och marinader till fisk, kyckling och kött. Du kan även lyfta smaken på soppor och pastarätter genom att droppa lite örtolja över dem strax före servering.

Så tar du tillvara trädgårdens örter - Vi i Villa
Foto: Getty Images

Du behöver:

  • 2 dl neutral varmpressad rapsolja
  • 100 g örter, exempelvis basilika, persilja, timjan, rosmarin eller dill
  • Salt
  • Grön chili om du önskar hetta

Ansa och rengör örterna, ta bort kvistarna. Värm upp oljan till 65 grader, det frigör klorofyllet som ger den gröna färgen. Mixa oljan med örterna i några minuter tills den är jämn och fått en djupgrön färg. Smaka av med salt. Låt stå tills örterna sjunkit ner till botten. Sila av.

Hitta inspiration till olika smaksättningar här. Håller i cirka en vecka i kylskåp.

Pesto

Gott till pasta, tomatsallad, pizza eller bröd.

Så tar du tillvara trädgårdens örter - Vi i Villa
Foto: Getty Images

Du behöver: 

  • Örter: välj mellan basilika, dill, persilja, gräslök, mynta, koriander
  • Nötter eller rostade solros- eller pumpakärnor
  • Ost: t ex parmesan, präst eller västerbotten
  • Olivolja
  • Vitlök
  • Salt och peppar

Rengör och grovhacka örterna och riv osten. Mixa sedan ihop alla ingredienserna till en jämn röra och smaksätt efter eget tycke och smak. Inspiration till olika sorters pesto hittar du här

Håller i cirka en vecka i kylskåp om oljan täcker örterna, och 6 månader i frysen. 

Läs också: 10 lättodlade kryddor för din trädgård

Sandra Holmes