Att ta hand om sina trädgårdsredskap är bra för både plånboken och trädgårdsglädjen. Genom att regelbundet rengöra, slipa och smörja dina trädgårdsredskap får du verktyg som håller i många år. Gör så här!
Rengöring – grunden för hållbara redskap
Efter varje användning bör du borsta bort jord, växtrester och smuts från dina redskap. Använd en styv borste och, vid behov, ljummet vatten. För envis smuts kan du använda lite såpa eller diskmedel. Torka alltid av verktygen ordentligt efteråt för att undvika rost. Desinficera gärna sekatörer och saxar med rödsprit efter användning, särskilt om du beskär sjuka växter, då du annars kan sprida växtsjukdomar vidare.

Smörj in
Träskaft mår bra av att smörjas in med linolja – det förhindrar sprickor och ger längre livslängd. Är träet missfärgat är det bra att slipa av det med sandpapper innan du smörjer in det.
Ta bort rost
Rost kan lätt uppstå om redskapen förvaras fuktigt eller inte torkas ordentligt. Så här får du bort rostfläckar:
- Använd stålull eller en stålborste för att gnugga bort rost från metalldelarna. För mindre ytor fungerar även en grov svamp.
- För svårare rost kan du prova att lägga metalldelarna i 1 liter vatten + 1 dl citronsyra i några timmar innan du skrubbar.
- Torka noggrant efteråt och smörj in metalldelarna med linolja, rostskyddsmedel 5-56 eller rostskyddsolja för att skydda mot ny rost.
Slipa
Vassa redskap gör trädgårdsarbetet enklare. Så här slipar du några vanliga trädgårdsverktyg:
Sekatör
Gör så här:
- Skruva isär sekatören om möjligt, så du kommer åt alla delar. Ta då gärna ett kort på den först, så du kan se hur delarna sitter ihop.
- Rengör bladen noggrant med varmt vatten och såpa, samt stålull vid ingrodd smuts.
- Använd en slipsten eller diamantfil. Håll samma vinkel som bladets fasning.
- Dra slipstenen längs bladet, från bas till spets, i jämna drag.
- Vänd på bladet och dra försiktigt bort eventuella grader (vassa kanter) på baksidan.
- Sätt ihop sekatören igen.
Spade
Gör så här:
- Rengör bladet från jord och rost.
- Lägg spaden stadigt på ett underlag.
- Använd en fil eller slipsten och fila längs bladets kant, i samma vinkel som befintlig egg. Fila tills eggen känns vass, men inte så tunn att den blir skör.
- Efter rengöring och slipning är det viktigt att smörja in metalldelarna, med till exempel symaskinsolja eller linolja. Torka av överflödig olja med en trasa.
Se ovan hur man slipar bladet på spaden. Videokälla: Youtube-kanalen Blom Kål
Förvaring – så håller redskapen längre
Förvara alltid dina redskap torrt och gärna upphängda. Då minskar risken för rost och skador.
Läs också: Vad gör man med fallfrukt? Smarta lösningar – och några förbud!