Hösten innebär ofta mängder av fallfrukt i trädgården. Istället för att låta frukten gå till spillo finns det flera smarta och hållbara sätt att ta tillvara på den. Här får du tips på allt från goda recept till hur du kan gynna både trädgården och djurlivet.
Tillaga fallfrukten
Fallfrukt är perfekt att använda i köket, även om den inte alltid är lika snygg som den frukt som sitter kvar på trädet. Skär bort skadade delar och använd resten till:
- Äppelmos
Koka upp skalade och urkärnade äpplen med lite vatten tills de mjuknar. Mixa eller mosa och smaka av med socker och eventuellt lite kanel. Häll upp på rena burkar och förvara i kyl eller frys. - Chutney
Hacka äpplen och koka tillsammans med lök, vinäger, socker, ingefära och kryddor. Låt sjuda tills blandningen tjocknar. Chutney passar utmärkt till grillat, ost eller indiska rätter. - Gelé
Koka äppelbitar med lite vatten, sila av saften och koka upp med syltsocker. Häll upp på varma, rena burkar. Perfekt till vilt, kött eller ostbrickan.
Läs också: Det kan du göra med äppelskörden – 20 goda recept
Skänk bort
Innan frukten blivit skruttig, lägg ut en annons på en fruktförmedling om att andra kan hämta den gratis.
Kompostera
Om du inte hinner ta hand om all fallfrukt är komposten ett utmärkt alternativ. Frukten bryts snabbt ner och bidrar med näring till komposten. Tänk på att blanda fallfrukten med annat trädgårdsavfall, som löv, kvistar och vissna perenner, för att undvika att komposten blir för blöt och syrefattig.

Gräv ner i jorden
Du kan också gräva ner fallfrukt direkt i rabatter eller under buskar. Det ger näring till jorden och förbättrar mikrolivet. Ett annat smart tips är att gräva ner frukten i dina pallkragar. Där bryts den ner och tillför näring till jorden, vilket gynnar nästa säsongs odlingar.
Locka djurliv med fallfrukt
Bor du på landet kan du gärna låta en del av fallfrukten ligga kvar under träden då många djur uppskattar den extra maten på hösten och vintern. Rådjur, harar, grävlingar och fåglar äter gärna äpplen och päron. Bor du i tätbebyggt område bör du dock undvika att göra det eftersom frukten lockar till sig råttor.
Lämna inte fallfrukt i skogen
Det kan verka harmlöst att dumpa fallfrukt i skogen, men det räknas som nedskräpning och är inte tillåtet. Lämna därför aldrig frukt i naturen.
Viktigt om det bruna kompostkärlet
Det kan vara lockande att slänga fallfrukt i det bruna kärlet för matavfall, men tänk på att inte lägga stora mängder där, utan enbart cirka 10 kilo i matavfallspåsar. För mycket frukt kan göra kärlet tungt och leda till problem vid tömningen.
Lämna till återvinningscentralen – blir biogas
Stora mängder fallfrukt som du inte hinner ta hand om på annat vis bör lämnas in till din närmaste återvinningscentral. Där tas frukten ofta emot för att omvandlas till biogas och biogödsel, vilket är ett klimatsmart och hållbart alternativ. Kolla med din kommun vad som gäller där du bor.
Läs också: Vinterförvara äpplen – så gör du!