Brookies – så bakar du Frida Skattbergs kladdiga brownie med cookiedough

Frida Skattberg är bakbloggare och kokboksförfattare. Foto: Helén Pe

Upptäck det bästa av två världar med brookies – en oemotståndlig kombination av brownie och cookie. Frida Skattberg delar sitt populära recept på den perfekta brookien: kladdig, seg och toppad med ljuvligt god cookiedough.

Brookie har snabbt blivit en favorit bland bakentusiaster – och det är lätt att förstå varför. Med Frida Skattbergs recept får du en extra kladdig brownie som möter en mjuk och seg cookiedough, allt i samma form.

Brookies

Du behöver:

Kakdeg:

  • 75 g smör

  • ¾ dl ljust muscovadosocker

  • ¾ dl strösocker

  • 1 ägg

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1 ¾ dl vetemjöl

  • ½ tsk bakpulver

  • 1 nypa salt

  • 75 g mörka chokladknappar

Browniesmet:

  • 200 g mörk choklad, 70 %

  • 125 g smör

  • 2 stora ägg

  • 2 dl strösocker

  • 1 ½ dl brun farin strö

  • 3 dl vetemjöl

  • 3 msk kakao

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 nypa flingsalt

Gör så här:

  1. Börja med kakdegen. Smält smöret i en stor kastrull och låt svalna. Rör ner muscovadosocker och strösocker. Tillsätt ägget och rör ihop till en jämn smet.

  2. Arbeta försiktigt ner vaniljsocker, mjöl, bakpulver och salt och rör ihop till en jämn deg. Tillsätt chokladen och blanda väl. Låt degen vila i kylskåpet medan du gör browniesmeten.

  3. Sätt ugnen på 175 grader och klä en form, 30 x 20 cm, med bakplåtspapper.

  4. Smält choklad och smör i en kastrull på låg värme. Ställ åt sidan så länge.

  5. Vispa ägg, strösocker och farinsocker fluffigt med elvisp i en bunke, i cirka 3 minuter. Vispa ner chokladblandningen i äggfluffet på låg hastighet tills allt blivit väl blandat.

  6. Vänd ner de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ihop till en klumpfri smet. Häll smeten i formen.

  7. Ta ut kakdegen från kylskåpet och dela den i mindre bitar. Strö bitarna över browniesmeten. Grädda mitt i ugnen i 25–28 minuter. Ta ut och låt svalna innan du skär upp brookien i rutor.

Brookies – så bakar du Frida Skattbergs kladdiga brownie med cookiedough - Vi i Villa

Recept ur kokboken ”Cookies & brownies deluxe” av Frida Skattberg (Bonnier Fakta, 2025).

Läs också: Hallonkladdkaka med vit choklad

Sandra Holmes