Kikärtsgryta med linser och kokosmjölk

Kikärtsgryta är mättande, prisvärt och gott. Foto: Katarina Kling

Låt dig värmas av en kikärtsgryta som är enkel att laga och fylld av mustiga kryddor. Med kikärtor och linser som bas får du en mättande rätt som inte bara smakar gott, utan också är rik på fibrer och protein.

Kikärtsgryta är god och hälsosam vegomat och en perfekt vardagsrätt. I receptet används färdigkokta kikärtor, men har du tid kan du istället använda torkade kikärtor som du lägger i blöt över natten och sedan kokar.

Kikärtsgryta med linser och kokosmjölk

Du behöver:

(4 portioner)

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 msk neutral olja

  • 1 msk riven färsk ingefära

  • 1 tsk malen spiskummin

  • 1 tsk malen gurkmeja

  • 1 tsk paprikapulver

  • ½ tsk chiliflakes

  • 5 dl vatten

  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)

  • 1 burk krossade tomater (400 g)

  • 2 dl torkade röda linser

  • 1 grönsaksbuljongtärning

  • 8 torkade limeblad

  • 2 förp kokta kikärtor (à 230 g avrunnen vikt)

  • salt och svartpeppar

Till servering:

  • matyoghurt

  • färsk koriander

  • grekiskt lantbröd

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Värm oljan i en gryta och fräs lök, vitlök, ingefära, spiskummin, gurkmeja, paprikapulver och chiliflakes tills löken är mjuk. Tillsätt vatten, kokosmjölk, krossade tomater, linser, buljongtärning och limeblad. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 10 minuter tills linserna är mjuka.

  2. Vänd ner avrunna kikärtor och låt grytan bli varm. Smaka av med salt och svartpeppar.

  3. Servera grytan med yoghurt, koriander och grekiskt lantbröd.

Kikärtsgryta med linser och kokosmjölk - Vi i Villa

Recept ur kokboken ”Vego för alla” av Katarina Kling (Semic, 2025).

Läs också: Baka bröd i långpanna – prova dessa saftiga trekantsfrallor

Sandra Holmes