Svenska Kocklandslaget bjuder på en fantastisk nationaldagsmeny!

Foto: Svenska kocklandslaget/Västerbottensost/Melleruds

Funderar du på vad du ska äta på Sveriges nationaldag? Här har vi en fantastisk trerättersmeny inspirerad av alla tiders svenska klassiker!

Vad äter man egentligen på helgdagen 6 juni? Svenska Kocklandslaget har tillsammans med Melleruds alkoholfria pilsner och Västerbottensost tagit fram en trerätters nationaldagsmeny till Sveriges nationaldag. Här är recepten – oj, så gott!

Läs också: 9 finaste sommardukningarna

Nationaldagsmenyns förrätt: Rökig persiljepesto med västerbottenost, sparris och löjrom

Svenska Kocklandslaget bjuder på en fantastisk nationaldagsmeny! - Vi i Villa

4 portioner, tillagningstid ca 30 min

Du behöver:

  • 80 g Löjrom

  • 1 st citron

Syrad grädde:

  • 1 st citron

  • 3 dl gräddfil

  • Pepparrot

  • 24 st vildsparris (alt grön sparris)

Persiljepesto:

  • 100 g persilja

  • 100 g babyspenat

  • 20 g skalad mandel

  • 200 g Västerbottensost

Vårlöksolja:

  • 1 knippe vårlök

  • Rapsolja

  • Salt

Krispig kavring:

  • 4 skivor kavring

  • Flingsalt

  • Rapsolja

Örter till servering:

  • Vinterportlack, dill, vattenkrasse, krondillsblomma

Gör så här:

Nationaldagsmenyns varmrätt: Pilsnerbräserat lamm med primörer och smörad skysås

Svenska Kocklandslaget bjuder på en fantastisk nationaldagsmeny! - Vi i Villa

4 portioner, tillagningstid ca 4 timmar

Du behöver:

Bräserat lammlägg:

  • 4 st lammlägg

  • 5 dl kalvfond

  • ½ st rotselleri

  • 2 st gul lök

  • 2 st morot

  • 4 dl (en flaska) Melleruds alkoholfria pilsner

  • 4 st lagerblad

  • 6 kvistar timjan

  • 15 st svartpepparkorn

Potatiskaka:

  • 10 st amadinepotatis

  • 400 g smör

  • 5 kvistar färsk timjan

  • 4 klyftor vitlök

  • Salt

Primörer:

  • Gulbeta

  • Rapsskott

  • Vit sparris

  • Knipplök

Ostkräm:

  • 100 g Västerbottensost, exempelvis 24 mån

  • 2 st äggula

  • 1 dl grädde

  • 2 dl rapsolja

  • Salt

  • 10 g ramslök

Gör så här:

Tips! Både lammet och potatiskakan går jättebra att förbereda dagen innan.

Nationaldagsmenyns efterrätt: Mandelkaka med rabarber, jordgubbar och glass

Svenska Kocklandslaget bjuder på en fantastisk nationaldagsmeny! - Vi i Villa

6 portioner, tillagningstid ca 1 timme

Du behöver:

Mandelkaka:

  • 250 g socker

  • 200 g mandelmjöl

  • 200 g brynt smör

  • 1 tsk bakpulver

  • 4 st ägg

  • salt

Glass:

  • 2,5 dl mjölk

  • 2,5 dl grädde

  • 5 dl kärnmjölk

  • 200 g socker

  • 180 g äggula

Rabarbersockerlag:

  • 4 st rabarber

  • 100 g socker

  • 130 g vatten

  • Citron

  • 1 vaniljstång

  • Färska jordgubbar

  • Citronverbena eller citronmeliss

Gör så här:

Tips! Du kan såklart köpa färdig glass om du inte har tillgång till en glassmaskin.

Sara Åhlström