Yakiniku med köttfärs – snabblagad japansk vardagsfavorit

Foto: Lennart Weibull

Yakiniku betyder ”grillat kött” på japanska, men här gör vi en smart vardagsvariant med köttfärs istället för entrecôte. Lättlagat och gott!

Letar du efter en ny vardagsfavorit med asiatiska smaker? Den här köttfärs-yakinikun är både snabb och enkel att laga – och minst lika god som originalet. Perfekt när du vill ha något gott på bordet utan att tillbringa timmar i köket!

yakiniku
Foto: Lennart Weibull

Köttfärs Yakiniku

Du behöver:

(4 portioner)

  • 0,5 gul lök
  • 1 msk matolja, till stekning
  • 500 g nötfärs
  • 50 g babyspenat

Sås:

  • 1,5 dl soja, japansk light
  • 1 msk socker
  • 1 msk vitlök, riven
  • 2 msk ingefära, riven
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk Maizena (+1 msk vatten)

Topping:

  • chilirostade sesamfrön

Serveringsförslag:

  • ris

Gör så här:

  1. Börja med att koka ris efter rekommendation på förpackningen.
  2. Därefter är det dags att göra såsen. Värm en kastrull och tillsätt sojan samt sockret, vitlöken ingefäran och vattnet.
  3. Blanda ut Maizena med 1 msk vatten och tillsätt i sojablandningen, låt såsen sjuda medan du finhackar den gula löken.
  4. Värm en stekpanna med matolja och tillsätt löken, låt den svettas i pannan utan att få färg i ca 1 minut.
  5. Tillsätt sedan köttfärsen och fräs på medelvärme i ca 3 minuter.
  6. Häll i sojasåsen i stekpannan med köttfärsen och låt koka ihop tills köttfärsen är helt tillagad.
  7. Vänd ner spenaten och servera med kokt ris och chilirostade sesamfrön.

Tips!

– Använd en ballongvisp för att blanda runt köttfärsen med sojasåsen, då minskar klumpbildningen, säger Jonas.

Yakiniku med köttfärs – snabblagad japansk vardagsfavorit - Vi i Villa

Recept ur kokboken ”Jonas Svenssons kök” av Jonas Svensson (Norstedts, 2025).

Läs också: Tonkatsu – schnitzel på japanskt vis

Sandra Holmes