Kocken Filip Poon slog igenom i TV-programmet ”Sveriges Mästerkock” 2015 och har blivit en väletablerad profil i sociala medier. Här lagar han japansk schnitzel – tonkatsu – med klassiska tillbehör. Om du inte känner dig bekväm med att fritera kan du steka köttet istället, tipsar han i sin nya kokbok ”Asiatiska favoriter”.
Du behöver:
(4 portioner)
30 minuter
Friterat fläskkött:
- 4 fläskkotletter eller benfri fläskkarré, ca 2 cm tjocka
- 2 ägg
- ½ dl vatten
- 1 dl vetemjöl
- 2-3 dl pankoströbröd
- salt
- 1 liter matolja, till fritering
Tonkatsusås:
- 2 dl ketchup
- 4 msk worchestershiresås
- 4 msk japansk soja
Till servering:
- 4 portioner ris
- 300 g vitkål eller spetskål
- 1 ½ dl majonnäs, gärna Kewpie
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till tonkatsusåsen i en skål.
2. Koka riset. Strimla kålen fint, gärna på mandolin.
3. Hetta upp oljan till 170 grader i en stor kastrull med höga kanter. Banka ut fläskköttet lite lätt. Vispa äggen och vattnet i en rymlig skål. Salta köttskivorna och vänd dem i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i panko. Upprepa med alla köttbitar.
4. Fritera i köttet i omgångar tills ytan är gyllene och frasig. Eller sätt en stor stekpanna med cirka 2 cm rapsolja i botten på hög värme. Lägg i tonkatsu, sänk värmen till medelhög och stek köttet i 3–4 minuter på varje sida, eller tills de ser gyllene och frasiga ut. Lyft upp och lägg på galler eller hushållspapper. Stek gärna endast två åt gången. Upprepa.
5. Servera med tonkatsusåsen, kålen, ris och gärna en liten klick majonnäs. Njut av fraset!

