Äppelsmulpaj
6 portioner. Ugn 225°C.
Du behöver:
-
ca 800 g äpplen
-
1 tsk kanel
-
2 tsk socker
-
1 krm flingsalt
-
smör till formen
Smuldeg
-
125 g kallt smör
-
2 dl vetemjöl
-
1 dl havregryn
-
1 1/2 dl socker
-
1/2 – 1 tsk flingsalt (Använd flingsalt. Om du använder vanligt salt så se till att minska på mängden)
Till servering
Glass, vispad grädde eller vaniljsås!
Gör så här:
1.Börja med att skära smöret i bitar. Blanda smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Häll i socker och flingsalt. Ta lite salt i taget och smaka av så att sältan blir lagom. 2. Skala äpplena och skär dem i mindre bitar. Därefter blandar du ihop bitarna med socker, kanel och flingsalt. 3. Smörj en pajgorm, ca 28 cm i diameter. Lägg i äppelbitarna och häll sedan på smulmassan ovanpå. Grädda pajen mitt i ugnen 20-25 minuter, tills den fått fin färg! Receptet är hämtat från ica.se.
Läs också: Så gör du eget äppelmos