”Det här är en rätt som min pappa hittade på när han hade restaurangen Il Conte 1994, som han öppnade när jag var 4,5 år gammal och från dag ett åt jag den här rätten nästan varje dag. Och då överdriver jag inte alls. Är det en klassisk italiensk rätt? Nej. Den speglar snarare det italiensk-amerikanska köket. Men gör du den rätt, jäklar vad god den är. Det tyckte framför allt lilla Oliver.
Det är helt enkelt en pasta med tomatsås, parmaskinka och grädde. Du kan välja själv vilken typ av mozzarella du vill använda och få olika resultat. En torrare mozzarella kommer smälta ner, medan en buffelmozzarella snarare kommer att göra rätten krämig. Min pappa brukade köra på den torrare varianten”, skriver Oliver Ingrosso i sin nya kokbok Mangia: pasta och annat gott.
Oliver vill uppmuntra till att laga mat efter sin egen känsla och har därför inga mängdangivelser i recepten.

Bongostaia
Du behöver:
-
Schalottenlök
-
Vitlök
-
Prosciutto di Parma
-
Olivolja
-
Vitt vin
-
Salt
-
Svartpeppar
-
Passerade tomater
-
Pasta, gärna pappardelle
-
Grädde
-
Parmesan
-
Mozzarella
-
Färsk basilika
Gör så här:
-
Hacka schalottenlök och vitlök. Strimla parmaskinka.
-
Hetta upp olivolja i en panna och sautera lök och vitlök snabbt.
-
Tillsätt parmaskinkan och rör om.
-
Tillsätt sedan vin, rör om och låt det reduceras ner.
-
Tillsätt salt, svartpeppar, chiliflakes och passerade tomater. Rör om och låt reducera så att såsen tjocknar.
-
Koka pastan i saltat vatten.
-
Tillsätt grädde i såsen och eventuellt lite pastavatten om såsen känns för tjock. Välj själv hur mycket grädde du vill ha i, jag brukar ha i bara så att tomatsåsen ljusnar lite.
-
Rör ner hela basilikablad.
-
Lyft över pastan i såsen och rör om.
-
Dra pannan från värmen, rör ner parmesan och slunga runt.
-
Skär mozzarella i mindre bitar.
-
Lägg upp pastan, toppa med parmesan, sedan mozzarella och ringla över olivolja. Servera direkt.

Recept ur Mangia: pasta och annat gott av Oliver Ingrosso (Mondial, 2024).
Läs också: Vardagsfavorit! Laga Oliver Ingrossos snabba bolognese