Snabblagad middag: Fisk i vin och citron

Foto: Peter Carlsson

En underbart god och lättlagad fiskrätt med doft av Medelhavet. Du har middagen redo på en halvtimme!

Fina fisken – med doft av citron. En medelhavsinspirerad rätt som är räddaren i nöden när tiden tryter.

Fisk i vin och citron

4 portioner

Du behöver:

  • 1 dl torrt, vitt vin

  • ¾ dl olivolja

  • 4 fiskfiléer, gärna gös, sej eller torsk

  • 1 citron

  • ¼ fänkål

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 liten zucchini

  • några cocktailtomater

  • 1 salladslök eller 1 färsk lök

  • salt och svartpeppar

Till servering:

  • Kokt potatis

Snabblagad middag: Fisk i vin och citron - Vi i Villa

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll vin och olja i en ­ugnsform, vänd fisken i vinspadet och låt ligga kvar.

  2. Skär citron, fänkål, ­vitlöksklyfta och zucchini tunt, halvera ­tomaterna och dela löken.

  3. Vänd ner grönsakerna och citronskivorna i spadet, salta och peppra. Baka i ugnen tills fisken är vit och fast, i 15–20 minuter. Servera med kokt potatis.

Snabblagad middag: Fisk i vin och citron - Vi i Villa

Receptet är hämtat ur Olivoljeboken av Sanna Töringe (­Bokförlaget Arena, 2023).

Psst! Här får du Sanna Töringes bästa ­olivoljetips.

Redaktionen