Ugnsbakad torsk med timjan och citron
Du behöver:
(4 portioner)
-
800 g färskpotatis eller delikatesspotatis
-
2 rödlökar
-
1 citron
-
200 g grön sparris
-
500 g torsk eller annan vit fisk
-
200 g cocktailtomater
Olivolje- och citronblandning:
-
1 dl olivolja
-
½ dl färskpressad citronsaft
-
2 msk finhackad timjan eller rosmarin
-
2 vitlöksklyftor
-
¾ tsk salt
Parmesancrème:
-
2 dl lätt crème fraiche
-
1 ½ dl finriven parmesan
-
salt och peppar
Garnering:
-
färsk timjan eller rosmarin
Servering:
-
en sallad
-
ett bröd
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen och skär den i skivor. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skär citronen i 4 tjocka skivor. Lägg potatisskivorna i en stor ugnsfast form eller långpanna. Lägg rödlöken och citronen ovanpå.
-
Gör olivolje- och citronblandningen genom att blanda olivolja, citronsaft, timjan eller rosmarin, riven eller pressad vitlök och salt i en skål. Häll hälften av den över potatisen och rödlöken. Ugnsrosta i mitten av ugnen i 45 minuter.
-
Skär bort och släng den nedersta grova delen av sparrisen. När det återstår 10 minuter, ta ut formen ur ugnen och plocka upp rödlöken med en sked. Lägg rödlöken åt sidan så länge. Lägg sparris, torsk och tomater ovanpå potatisen i formen. Ringla den återstående olje- och citronblandningen över alltsammans. Ställ in formen den återstående tiden.
-
Blanda crème fraiche, parmesan, salt och peppar till en sås.
-
Fördela den ugnsrostade rödlöken ovanpå fisken och grönsakerna. Garnera med timjan eller rosmarin. Servera med parmesancrèmen, en sallad och ett bröd.

Recept ur boken 52 allt i ett rätter av Kristina Eriksson (Semic, 2024).
Läs också: Lyxig middag: Torskrygg med champangesås