Vad får man lägga i den bruna matavfallspåsen egentligen? Det är bra att ta reda på innan du börjar sortera ut ditt matavfall. Allt som är nedbrytbart går nämligen inte att lägga i påsen och vissa saker bör du se upp med. Här får du en snabb checklista.
Det här kan du slänga i matavfallspåsen:
-
Frukt- och grönsaksrester
-
Matrester, råa och tillagade
-
Bröd, kakor och gryn
-
Ris, mjöl och pasta
-
Ägg
-
Fisk- och skaldjursrester
-
Ben från kött, fisk och fågel (ej tjockare än ett lillfinger)
-
Godis och snacks
-
Kaffesump, kaffefilter, teblad och tepåsar (ej triangulära tepåsar av plast)
-
Hushållspapper och pappersservetter
-
Papper som använts för att torka fett ur stekpannan
Det här ska du INTE lägga i matavfallspåsen:
-
Sand, jord, lera och grus
-
Kattsand och djurströ
-
Grillkol och vedaska
-
Snittblommor och krukväxter
-
Förpackningar som beskrivs som komposterbara
-
Blöjor, bindor, tvättlappar, bomullstussar
-
Glasspinnar, ätpinnar
-
Vinkorkar, kapsyler
-
Stearinljus
-
Tyg
-
Tobak, fimpar och snus
-
Tuggummi
-
Damm
-
Plast, glas, metall och annat som inte bryts ner biologiskt
Obs! Stora mängder fallfrukt bör läggas i kärl som är avsedda för det på återvinningscentralen, inte i de bruna påsarna.

Så undviker du läckande matavfallspåse:
-
Sätt påsen i den speciella påshållaren som hör till. Den får luften att cirkulera runt om så att påsen håller sig torrare.
-
Vik ner påsens kanter, då får du lite marginal högst upp så att påsen blir lättare att stänga när den är full.
-
Lägg gärna lite papper i botten av påsen som kan suga upp fukten.
-
Se till att matavfallet inte är för blött. Torrskala gärna grönsaker och frukt direkt i påsen. Använd en vaskskrapa för att samla upp matavfall i vasken, så rinner vätskan av mer.
-
Är avfallet blött, använd dubbla påsar.
-
Tryck inte ihop avfallet i påsen.
-
Byt påsen ofta, gärna flera gånger i veckan.