Det krävs viss planering och skötsel för att lyckas med en äppelträdgård. Med det sagt är det underbart att äta äpplen från egna träd. Och många sorter tål lagring i flera månader. Här är fyra steg till din egen äppelträdgård.
1. Välj äppelsort
Äpplen delas in i tre olika huvudsorter:
- Sommaräpplen som mognar tidigt och ska ätas direkt. De har tunt skal och saftigt och krispigt fruktkött.
- Höstäpplen som mognar under oktober–december. Tål att lagras ett par månader.
- Vinteräpplen som plockas under senhösten. Behöver några månaders lagring för att smaken ska utvecklas optimalt. Smakar som bäst i december–mars.
Hur väljer jag äppelsort?
Det finns tusentals olika sorters äpplen, från krispiga och gröna till röda och söta. För att få tillräckligt med frukt behöver du minst två sorter som blommar samtidigt och kan pollinera varandra. Äpplen är nämligen självsterila och behöver en lämplig partner för att befruktas. Har du inte plats för flera träd kanske din granne har ett träd som kan fungera som pollinerare? Välj två sorter som passar för din odlingszon.
Här är tolv populära äppelsorter som passar i det svenska klimatet:
Agnes – sötsyrlig och aromatisk
En ganska ny svensk sommarsort med medelstora ljusröda frukter som mognar i slutet av augusti. Den har saftigt, vitt fruktkött med en sötsyrlig, aromatisk smak. Trädet har en medelsvag tillväxt och upprätt krona. Pollineras av bland andra Mio, Oranie, och James Grieve. Passar för zon 3.
Aroma och Amorosa – svenska höstäpplen
Aroma och dess röda variant Amorosa är svenska höstäpplen med en sötsyrlig smak och krispigt fruktkött. De pollineras av bland andra Discovery, Filippa och Mio. Aroma kan odlas i zon 4 och Amorosa i zon 1–5.

Cox Pomona – ger riklig skörd
Ett smaskigt vinteräpple med saftigt och sött fruktkött. Trädet är medelstort och friskt, och ger rikliga skördar. Den pollineras av bland andra Filippa, James Grieve och Signe Tillisch. Lämplig för zon 5.
Filippa – lättplockad frukt
Ett gott och friskt vinteräpple med sirligt växande grenar och lättplockade frukter. Pollineras av bland andra Aroma, Discovery och James Grieve. Passar för zon 3.
Folke – kan lagras länge
En svensk, sötsyrlig sort som ger gulgröna frukter med ett fast fruktkött. Mognar i oktober och kan lagras till våren. Pollineras av bland andra Filippa, James Grieve, och Ingrid Marie. Lämplig för zon 4.
Fredrik – smaktestvinnaren
En nykomling som är en korsning mellan Aroma och en amerikansk sort. Registrerad 2003 och vinnare av flera smaktest. Mognar i oktober och kan lagras till mars–april. Odlas i zon 3.
Gravensteiner – stora äpplen
Ger stora, saftiga frukter med en sötsyrlig arom. Passar både att äta färskt och använda till mos eller desserter. Pollineras av Aroma, Discovery och Filippa. Passar för zon 3.

Ingrid Marie – danska favoriten
Ett populärt danskt vinteräpple med fast, gulvitt fruktkött och en sötsyrlig, lätt kryddig smak. Trädet blir medelstarkt och pollineras av bland andra Alice, Aroma, och Katja. Lämplig för zon 3.

James Grieve – bra till must
Ett höstäpple med härlig doft och aromatisk smak, perfekt för mustning. Den ger jämna skördar och pollineras av bland andra Discovery, Filippa och Mio. Passar för zon 3.
Sävstaholm – håller för nordligt klimat
Mognar i slutet av augusti och håller sig ett par månader i de kallare zonerna som Skellefteå och Luleå, men bara ett par veckor i södra Sverige. Pollineras av bland andra Gyllenkroks Astrakan och Oranie. Odlas i zon 1–6.
Transparente Blanche – tunt skal
Ett ljusgult sommaräpple med tunt skal. Smakar gott både färskt och som mos. Ger ett medelstort träd och pollineras av bland andra Alice, Aroma och Katja. Mognar från mitten av augusti och kan odlas i zon 1–6.
Åkerö – håller länge
Vinteräpple som ger riklig skörd av röda äpplen med fast fruktkött och söt, milt syrlig smak. Har en lång hållbarhet. Pollineras av bland annat Sävstaholm och Transparent Blanche. Bäst skörd i soligt läge. Odlas i zon 2–4.
Vilket äpple passar till vad?

- Till äppelpaj: En fast sort med bra syra, som Aroma, Ingrid Marie eller Gravensteiner.
- Till äppelmos: De flesta sorter funkar till mos men Aroma, Transparente Blanche, Gravensteiner och Ingrid Marie gör sig extra bra som äppelmos.
- Till matlagning: Aroma, Gravensteiner och Ingrid Marie är goda i matlagning.
- Till äppelmust: Åkerö är ett klassiskt mustäpple, men även Aroma, Gravensteiner, Fredrik och Folke blir bra must.
- Som ätfrukt: Alla äpplen!
2. Plantera rätt
Välj en solig plats med väldränerad jord. Lågmarker där frost kan samlas är inte bra platser för äppelträd.
Plantera dina äppelträd på hösten eller tidig vår innan träden börjar växa. Gräv en grop som är dubbelt så bred och djup som rotklumpen. Blanda utjords- och planteringsjord och sätt trädet så att toppen av rotklumpen är i nivå med marken.
3. Ta hand om träden

- Vattna regelbundet de första åren, särskilt när det är torrt och varmt.
- På våren kan du gödsla med organiskt gödsel eller särskilt fruktträdsgödsel.
- Fruktträd ska vara ganska glesa så att ljus och luft kan komma in. Beskär träden varje år för att främja fruktproduktionen. Döda eller sjuka grenar tas bort.
- Använd feromonfällor för att minska angrepp av skadedjur. Unga träd kan skyddas mot rådjur och gnagare med ett nät eller stängsel.
- Plocka fallfrukt för att minska risken för sjukdomsspridning.
4. Skörda i tid och lagra rätt
När äpplena lossnar lätt från trädet och kärnorna har mörknat är de redo att skördas. Olika sorter mognar vid olika tidpunkter, så kolla din sorts skördetid.
Förvara äpplena svalt och fuktigt. En källare, ett svalt rum eller frostfritt garage brukar funka bra, men du kan också göra en egen lagringslåda av bubbelplast och banankartonger. På en skyddad plats vid en husvägg bör äpplena klara minst ett par minusgrader.
Vad ska jag göra med alla äpplen?
Ät, skänk bort, frys in eller gör saft, mos och chutney. Det går att göra en hel del med äpplen. Du kan också frysa in klyftade skalade äpplen i plastpåsar. Även äppelmos kan frysas in. Ett annat tips är torkade äppelringar.
Läs också: Så beskär du dina äppelträd