Baka semlor som på finaste konditori – här är proffsens recept! 

Foto: Lina Eidenberg Adamo

De prisbelönta bagarna Frida Bäcke och Bedros Kabranian från konditori Socker Sucker bjuder här på hemligheterna bakom sina magiska semlor. Baka och njut!

Hur ska en riktigt god semla smaka? Det finns det många åsikter om. Frida Bäcke och Bedros Kabranian, som driver konditoriet Socker Sucker i Stockholm och har tävlat för både kock- och bagarlandslaget, delar här med sig av ett vinnande semmelrecept.

– Testa gärna lite olika saker så att det så småningom blir din egen semla. Två tips är att rosta kardemummakärnorna och tillsätta citruszest i fyllningen, skriver Frida och Bedros i sin nya kokbok Socker Sucker.

Semlor

(Ca 20 st)

Du behöver:

Vetedeg:

  • 300 g kallt vatten

  • 690 g bagerivetemjöl

  • 120 g strösocker

  • 9 g salt

  • 34 g jäst

  • 8 g mortlade kardemummakärnor

  • 120 g kallt smör i kuber

Fyllning: 

  • 15 g vaniljsocker

  • 10 g finriven bittermandel

  • 10 g mortlade kardemummakärnor

  • 3 g salt

  • ca 90 g vatten

  • 800 g mandelmassa

  • 90 g grovhackad rostad mandel

Montering:

  • 800 g lättvispad grädde

  • ev. hackad rostad mandel

  • florsocker

Gör så här:

Vetedeg: 

Fyllning: 

Montering: 

Baka semlor som på finaste konditori – här är proffsens recept!  - Vi i Villa
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Recept ur kokboken Socker Sucker: Klassiska bakverk på ny nivå av Frida Bäcke och Bedros Kabranian (Norstedts, 2025).

Läs också: Älskade semla – här är allt du behöver veta om fettisdagen

Sandra Holmes