Hur ska en riktigt god semla smaka? Det finns det många åsikter om. Frida Bäcke och Bedros Kabranian, som driver konditoriet Socker Sucker i Stockholm och har tävlat för både kock- och bagarlandslaget, delar här med sig av ett vinnande semmelrecept.
– Testa gärna lite olika saker så att det så småningom blir din egen semla. Två tips är att rosta kardemummakärnorna och tillsätta citruszest i fyllningen, skriver Frida och Bedros i sin nya kokbok Socker Sucker.
Semlor
(Ca 20 st)
Du behöver:
Vetedeg:
-
300 g kallt vatten
-
690 g bagerivetemjöl
-
120 g strösocker
-
9 g salt
-
34 g jäst
-
8 g mortlade kardemummakärnor
-
120 g kallt smör i kuber
Fyllning:
-
15 g vaniljsocker
-
10 g finriven bittermandel
-
10 g mortlade kardemummakärnor
-
3 g salt
-
ca 90 g vatten
-
800 g mandelmassa
-
90 g grovhackad rostad mandel
Montering:
-
800 g lättvispad grädde
-
ev. hackad rostad mandel
-
florsocker
Gör så här:
Vetedeg:
Fyllning:
Montering:

Recept ur kokboken Socker Sucker: Klassiska bakverk på ny nivå av Frida Bäcke och Bedros Kabranian (Norstedts, 2025).
Läs också: Älskade semla – här är allt du behöver veta om fettisdagen