Älskar du fettisdagen? Då är du inte ensam! Enligt branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer äts det cirka sex miljoner semlor på fettisdagen. Men var kommer den här trevliga traditionen med att äta bullar fyllda med grädde och mandelmassa ifrån?
Varför firar vi fettisdagen?
Traditionen med att äta semlor på fettisdagen kommer från den kristna högtiden fastlagen – då man åt upp sig inför den 40 dagar långa fastan innan påsk. Den här fastan handlade förr i tiden om att minnas Jesus och hans synder. Under denna fest, där man åt upp sig i tre dagar, var fettisdagen (eller vita tisdagen som den också kallades) den sista dagen där man fick äta så mycket semlor man orkade.
Fettisdagen firas världen runt
Att äta semlor, eller fastlagsbullar som de också kallas, på fettisdagen är faktiskt vanligt i övriga nordiska länder också! Men i till exempel Norge och Danmark äter de semlor med sylt istället för mandelmassa.
Fettisdagen firas världen runt men på olika sätt. I England kallas dagen för ”Pancake day” och firas genom att äta pannkakor och i Tyskland heter dagen ”Faschingsdienstag” och firas med karneval. På franska kallas fettisdagen för Mardi gras, vilket betyder fet tisdag, och även här firas med det med en stor karneval.
Det är inte förrän i början av 1900-talet som semlan blir vanlig – och idag är den av Sveriges mest populära mattraditioner. På senare år har det experimenteras fram nya sorters semlor som till exempel semmelwrappen, kanelbullesemlan och croissantsemlan. Här kan du kika på 10 annorlunda och roliga semlor!
När är fettisdagen?
I år, 2023, infaller dagen 21 februari. Fettisdagen är rörlig och datumet bestäms av hur påsken infaller just det året. Dagen infaller alltid 47 dagar innan påsk – som tidigast 3 februari och som senast 9 mars.
Fettisdagen kommande år
Fettisdagen 2024
År 2024 infaller fettisdagen 13 februari.
Fettisdagen 2025
År 2025 infaller fettisdagen 4 mars.
Fettisdagen 2026
År 2026 infaller fettisdagen 17 februari.
Fettisdagen 2027
År 2027 infaller fettisdagen 9 februari.
Våra godaste recept på semlor
Inget slår en hembakad semla! Här är våra godaste recept på semlor.
- Roy Fares goda recept på semlor
- Saffranssemlor
- Fluffiga och saftiga semlor
- Baka Sébastien Boudets magiska semlor
Smaksätt din semla – här är tipsen!
Vill du piffa till semlan lite? Här är två tips!
- Smaksätt grädden med valfri smak. Saffransgrädde, chokladgrädde eller varför inte hallongrädde? Sök online efter recept på hur du smaksätter grädden!
- Ett annat tips är att smaksätta mandelmassan med valfri smak. Kanske hackad mjölkchoklad? Mums!
Källor: Nordiska museet, svt, bageri.se